Čínské pikantní houby
(Jo Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 838, Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)
Suroviny:
2 lžíce rostlinného oleje2 stroužky česneku, rozetřený3 jarní cibulky, nasekané300 g mladých houbiček2 houby s velkými klobouky, na plátky125 g hlívy ústřičné1 lžička chilli omáčky1 lžíce tmavé sójové omáčky1 lžíce omáčky hoisin1 lžíce vinného octa1/2 lžičky sečuánského pepře1 lžíce hnědého cukru1 lžička sezamového olejepetrželka, nasekaná na ozdobu
Postup přípravy:V předehřátém woku nebo na těžké pánvi rozpálíme olej a počkáme až se z něho začíná téměř kouřit.Okamžitě zmírníme plamen, přidáme česnek a jarní cibulky a asi během 20 vteřin osmahneme.Pak přidáme všechny nachystané suroviny: houby, chilli omáčku, sójovou omášku, hoisin omáčku, vinný ocet, sečuánský pepř a cukr. Za stálého míchání restujeme po dobu 4-5 minut; houby musí být pěkně proškvařené - pozor stále mícháme!Zalijeme sezamovým olejem a přemístíme na předehřátý talíř, ozdobíme petrželkou a okamžitě podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME