Pochoutky z bedly vysoké
Bedla vysoká (Lepiota procera) - je silně aromatická, velmi známá houba, s příjemnou vůní a chutí. Lze ji velmi dobře upotřebit při zvláštní kuchyňské úpravě. Výtečné jsou zejména dosud uzavřené klobouky malých plodnic obalované jako řízky a v tuku vysmažené, anebo plněné masitou haší a zapéčené v troubě. U starších plodnic je použitelný předevšim klobouk, ale pro suchou, vatovitou dužinu se hodí spíše jen do šťavnatějších hubových směsí např. s klouzkem aj., popř. do omáček. Ke konzervaci, zejména k sušení, není bedla vysoká vhodná. Třeně dospělích plodnic se k jídlu příliš nehodí, protože jsou vláknité a dřevnaté. Využít je můžeme jako aromatické koření po usušení a rozdrcení na prášek. Bedla vysoká roste od července do října, někdy i do listopadu, nejvíce však v září. Často vyrůstá ve skupinách ve vysoké trávě lesních pasek, na okraji lesů listnatých i jehličnatých, nejvíce však ve smíšených lesích.
Bedla červenající (Lepiota rhacodes") - je nižší druh než bedla vysoká, ale na řezu nejdříve červená a pak hnědne. Často roste i na zahradách. Použítí je stejné jako u předchozího druhu.
Bedla jako biftek
(Jan Vrbka, Bohuslav Ježek:"Malá kuchárka pre hubárov", str.40, vydalo Nakladatelství Osveta" Martin, 1982)
Surovinyklouboučky z bedlyslaninatuk na pečenímoukapaprikový protlakcibulemletý pepřsůl
Postup přípravy:Polovinu klobouků bedly okořeníme pepřem a solí, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí a kousky nadrobno nakrájené slaniny.Další polovinu klobouků natřeme paprikovým protlakem a položíme na předešlé.Takto spojené kloboučky posypeme moukou a upečeme bez obracení v troubě na vymazaném splechu.
Poznámka DDK:
Množství surovin - určujeme podle počtu zpracovávaných kloboučků z bedly.
nahoru
Bedle na slanine
(Jan Vrbka, Bohuslav Ježek:"Malá kuchárka pre hubárov", str.40, vydalo Nakladatelství Osveta" Martin, 1982)
Suroviny:klobouky mladých bedlíslaninačerný pepřsůl
Postup přípravy:Uzenou slaninu nakrájíme na kostky, vyškvaříme a přidáme osolené ještě uzavřené klobouky mladých bedlí, nejlépe z bedly jedlé (jsou nejchutnější). Upečeme v troubě při 180°C. Podáváme ještě teplé.
Poznámka DDK:
Množství surovin - určujeme podle počtu zpracovávaných kloboučků z bedly.
nahoru
Bedle jako řízky
(Jan Vrbka, Bohuslav Ježek:"Malá kuchárka pre hubárov", str.40, vydalo Nakladatelství Osveta" Martin, 1982)
Suroviny:
10 kloboučků bedlí100 g hrozinek2 bílkytěstíčko na obalovánísůltuk na smažení
Postup přípravy:Hrozinky vymáčíme ve vodě, abychom je zbavili přebytečného cukru. Klobouky natřeme bílkem, navrstvíme do nich vymáčené hrozinky, přikryjeme dalším kloboukem a upevníme páratkem.Spojené kloboučky plněné rozinkami obalíme v hustém těstíčku a opečeme na pánvi z obou stran. Podáváme s brusinkami nebo borůvkami.
nahoru
Bedle s višněmi
(Jan Vrbka, Bohuslav Ježek:"Malá kuchárka pre hubárov", str.41, vydalo Nakladatelství Osveta" Martin, 1982)
Suroviny:10 kloboučků bedlí500 ml šťávy z višnímouka2 lžíce mléka150 g nastrouhaného tvrdého sýra2 vejce1-2 špetky strouhaného muškátového oříškusůl
Postup přípravy:Očištěné kloboučky bedlí namočíme asi na 1 hodinu do šťávy z višní, do které jsme přidali 1 - 2 špetky muškátového oříšku. Pak je necháme na sítě okapat a obalíme je v těstíčku z vajec, mléka a strouhaného sýra a osmažíme dorůžova.Podáváme s hlávkovým salátem.
nahoru
Plněné klobouky bedlí
(Jan Vrbka, Bohuslav Ježek:"Malá kuchárka pre hubárov", str.41, vydalo Nakladatelství Osveta" Martin, 1982)
Suroviny:8 kloboučků bedlí20 g oleje
Na náplň:3 klobouky bedlí30 g másla10 g oleje1 1/2 lžíce mouky100 ml mléka1 cibulekoření:majoránka, pepřsůl
Postup přípravy:Očištěné klobouky bedlí krátce osmahneme na rozpáleném oleji, naplníme náplní a zapečeme ve vymazané pekáčku.
Příprava náplně:Tři klobouky bedlí pokrájíme a podusíme na cibulce. Z másla, mouky a mléka připravíme hustý bešamel. Do bešamelové omáčky přimícháme podušené houby a ochutíme solí, majoránkou a pepřem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME