Pochoutky z bedly vysoké

Lepiota procera - Bedla vysokáBedla vysoká (Lepiota procera) - je silně aromatická, velmi známá houba, s příjemnou vůní a chutí. Lze ji velmi dobře upotřebit při zvláštní kuchyňské úpravě. Výtečné jsou zejména dosud uzavřené klobouky malých plodnic obalované jako řízky a v tuku vysmažené, anebo plněné masitou haší a zapéčené v troubě. U starších plodnic je použitelný předevšim klobouk, ale pro suchou, vatovitou dužinu se hodí spíše jen do šťavnatějších hubových směsí např. s klouzkem aj., popř. do omáček. Ke konzervaci, zejména k sušení, není bedla vysoká vhodná. Třeně dospělích plodnic se k jídlu příliš nehodí, protože jsou vláknité a dřevnaté. Využít je můžeme jako aromatické koření po usušení a rozdrcení na prášek. Bedla vysoká roste od července do října, někdy i do listopadu, nejvíce však v září. Často vyrůstá ve skupinách ve vysoké trávě lesních pasek, na okraji lesů listnatých i jehličnatých, nejvíce však ve smíšených lesích.
Bedla červenající (Lepiota rhacodes") - je nižší druh než bedla vysoká, ale na řezu nejdříve červená a pak hnědne. Často roste i na zahradách. Použítí je stejné jako u předchozího druhu.


Bedla jako biftek
(Jan Vrbka, Bohuslav Ježek:"Malá kuchárka pre hubárov", str.40, vydalo Nakladatelství Osveta" Martin, 1982)
Suroviny
  • klouboučky z bedly
  • slanina
  • tuk na pečení
  • mouka
  • paprikový protlak
  • cibule
  • mletý pepř
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Polovinu klobouků bedly okořeníme pepřem a solí, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí a kousky nadrobno nakrájené slaniny.
  • Další polovinu klobouků natřeme paprikovým protlakem a položíme na předešlé.
  • Takto spojené kloboučky posypeme moukou a upečeme bez obracení v troubě na vymazaném splechu.
    Poznámka DDK:
    Množství surovin
    - určujeme podle počtu zpracovávaných kloboučků z bedly.

    nahoru

    Bedle na slanine
    (Jan Vrbka, Bohuslav Ježek:"Malá kuchárka pre hubárov", str.40, vydalo Nakladatelství Osveta" Martin, 1982)
    Suroviny:
  • klobouky mladých bedlí
  • slanina
  • černý pepř
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Uzenou slaninu nakrájíme na kostky, vyškvaříme a přidáme osolené ještě uzavřené klobouky mladých bedlí, nejlépe z bedly jedlé (jsou nejchutnější).
  • Upečeme v troubě při 180°C. Podáváme ještě teplé.
    Poznámka DDK:
    Množství surovin
    - určujeme podle počtu zpracovávaných kloboučků z bedly.

    nahoru

    Bedle jako řízky
    (Jan Vrbka, Bohuslav Ježek:"Malá kuchárka pre hubárov", str.40, vydalo Nakladatelství Osveta" Martin, 1982)
    Suroviny:
  • 10 kloboučků bedlí
  • 100 g hrozinek
  • 2 bílky
  • těstíčko na obalování
  • sůl
  • tuk na smažení
    Postup přípravy:
  • Hrozinky vymáčíme ve vodě, abychom je zbavili přebytečného cukru.
  • Klobouky natřeme bílkem, navrstvíme do nich vymáčené hrozinky, přikryjeme dalším kloboukem a upevníme páratkem.
  • Spojené kloboučky plněné rozinkami obalíme v hustém těstíčku a opečeme na pánvi z obou stran.
  • Podáváme s brusinkami nebo borůvkami.
    nahoru

    Bedle s višněmi
    (Jan Vrbka, Bohuslav Ježek:"Malá kuchárka pre hubárov", str.41, vydalo Nakladatelství Osveta" Martin, 1982)
    Suroviny:
  • 10 kloboučků bedlí
  • 500 ml šťávy z višní
  • mouka
  • 2 lžíce mléka
  • 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 2 vejce
  • 1-2 špetky strouhaného muškátového oříšku
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Očištěné kloboučky bedlí namočíme asi na 1 hodinu do šťávy z višní, do které jsme přidali 1 - 2 špetky muškátového oříšku.
  • Pak je necháme na sítě okapat a obalíme je v těstíčku z vajec, mléka a strouhaného sýra a osmažíme dorůžova.
  • Podáváme s hlávkovým salátem.
    nahoru

    Plněné klobouky bedlí
    (Jan Vrbka, Bohuslav Ježek:"Malá kuchárka pre hubárov", str.41, vydalo Nakladatelství Osveta" Martin, 1982)
    Suroviny:
  • 8 kloboučků bedlí
  • 20 g oleje
    Na náplň:
  • 3 klobouky bedlí
  • 30 g másla
  • 10 g oleje
  • 1 1/2 lžíce mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 cibule
  • koření:majoránka, pepř
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Očištěné klobouky bedlí krátce osmahneme na rozpáleném oleji, naplníme náplní a zapečeme ve vymazané pekáčku.
    Příprava náplně:
  • Tři klobouky bedlí pokrájíme a podusíme na cibulce.
  • Z másla, mouky a mléka připravíme hustý bešamel.
  • Do bešamelové omáčky přimícháme podušené houby a ochutíme solí, majoránkou a pepřem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]