Houby plněné rýží
(Vatcharin Bhumichitr: "Vatch´s Thai Cookbook", Pavilion Books Limited London, str.69, 1998)
Suroviny:
  • 4 velké klobouky žampionů nebo jiných velkých hub, vcelku
  • 100 g směsi lesních hub různých druhů, pokrájené
  • 4 usušená rajčata, na malé kousky
  • 2/3 šálku (150 ml) suchého červeného vína
  • 4 jarní cibulky, najemno
  • 1 1/2 šálku (75 g) vařené rýže
  • 2 lžíce parmazánu, nastrouhaný
  • 4 krajíce chleba
  • jarní cibulka, na ozdobu

    Postup přípravy:
  • Předehřejeme troubu na 190°C.
  • Žampiony oloupeme, odřízneme nožičky a položíme stranou.
  • Nožky pokrájíme nadrobno a vložíme do hrnce.
  • Přidáme nakrájené další lesní houby (pokud je máme), rajčata, červené víno a přivedeme k varu.
  • Přikryjeme pokličkou a necháme kapalinu mírně probublávat 2-3 minuty, aby houby dostatečně změkly.
  • Necháme houby okapat na sítu, scezenou tekutinu uschováme, a přemístíme je do malé misky.
  • Vmícháme nasekané jarní cibulky a uvařenou rýži, okořeníme a směs natlačíme lžící do kloboučků a posypeme parmazánem.
  • Naplněné kloboučky hub rozložíme na zapékací misku, polijeme uschovanou tekutinou a upečeme v troubě za 20-25 minut.
  • Mezitím opečeme z obou stran krajíčky chleba na grilu či opékači.
  • Houby necháme okapat a každý zapečený, naplněný klobouček položíme na jednu připravenou topinku.
  • Ozdobíme jarní cibulkou a podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]