Dušená slepice se smetanou
(Recept z kalendáře pro rok 1991 "Vařící muži", dle textu dr. Vlastimila Pantůčka, tiskárny Kolín)

Suroviny pro 4 osoby:
  • 4 porce slepice
  • 40 g másla
  • 20 g oleje
  • 1 malá cibulka nadrobno nakrájená
  • 1 jablko najemno nastrouhané
  • 20 g hladké mouky
  • 150 ml smetany
  • vývar z drůbků dle potřeby
  • sůl
    Příloha: dušená rýže nebo noky

    Postup přípravy:
  • Očištěné porce slepice osmahneme po obou stranách na oleji dozlatova v hrnci (nejlépe v tlakovém) a pak je vyjmeme.
  • Do hrnce k oleji po slepici přidáme máslo a jemně nakrájenou cibulku.
  • Vše zpěníme a zaprášíme moukou a osmahneme na cibulovou jíšku a podlijeme přiměřeně vývarem.
  • Přidáme zpět porce slepice, přiklopíme pokličkou a pomalu dusíme doměkka asi hodinu až hodinu a půl, za občasného přilévání vývaru - dle potřeby
  • Přidáme jemně nastrouhané jablko a krátce povaříme.
  • Porce slepice vyjmeme, do šťávy přidáme smetanu, přihřejeme a omáčku procedíme na porce slepice.
  • Podáváme s dušenou rýží, ale nejsou k tomu špatné noky nebo i knedlíky.
    »Blondýnka vaří. Přijde za ní novomanžel a ptá se jí: "Proč už půl hodiny držíš tu slepici za krk?". . . . "Vždyť tady píšou: slepici půl hodiny dusíme!"«
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]