Dušená slepice se smetanou
(Recept z kalendáře pro rok 1991 "Vařící muži", dle textu dr. Vlastimila Pantůčka, tiskárny Kolín)
Suroviny pro 4 osoby:4 porce slepice40 g másla20 g oleje1 malá cibulka nadrobno nakrájená1 jablko najemno nastrouhané20 g hladké mouky150 ml smetanyvývar z drůbků dle potřebysůl
Příloha: dušená rýže nebo noky
Postup přípravy:Očištěné porce slepice osmahneme po obou stranách na oleji dozlatova v hrnci (nejlépe v tlakovém) a pak je vyjmeme.Do hrnce k oleji po slepici přidáme máslo a jemně nakrájenou cibulku.Vše zpěníme a zaprášíme moukou a osmahneme na cibulovou jíšku a podlijeme přiměřeně vývarem.Přidáme zpět porce slepice, přiklopíme pokličkou a pomalu dusíme doměkka asi hodinu až hodinu a půl, za občasného přilévání vývaru - dle potřebyPřidáme jemně nastrouhané jablko a krátce povaříme.Porce slepice vyjmeme, do šťávy přidáme smetanu, přihřejeme a omáčku procedíme na porce slepice.Podáváme s dušenou rýží, ale nejsou k tomu špatné noky nebo i knedlíky.
»Blondýnka vaří. Přijde za ní novomanžel a ptá se jí: "Proč už půl hodiny držíš tu slepici za krk?". . . . "Vždyť tady píšou: slepici půl hodiny dusíme!"«
ZPĚT do kapitoly
HOME