Královská krůta - Turkey á la King
(Napo Faorenc, Antonio Piccicardi aj.: "The Great International Cookbook", International Culinary Society, New York 1988)

Krůta á la King-foto zdroj Suroviny:
  • 600 g krůtích prsou bez kůže
  • 1 středně velká cibule, na plátky
  • 1/2 šálku másla
  • 3 šálky žampiónů
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 červené papriky (lusky)
  • 1 bobkový list
  • 1 hřebíček
  • 1/2 šálku smetany
  • 2 vaječné žloutky
  • 1 šálek suchého vína
  • 1/2 šálku mouky hladké
  • 2 lžíce hrubé soli (nebo podle chuti)
  • 2 zrnka pepře
    Příloha: vařená nebo dušená rýže

    Postup přípravy:
  • Do kastrolu vložíme plátky cibule, stonek celeru, bobkový list, hřebíček, zrnka pepře a přiměřeně osolíme.
  • Nahoru na zeleninu do kastrolu položíme krůtí prsa vcelku a vše zalijeme vínem smíchaným s 500 ml vody.
  • Kapalinu uvedeme do varu a pod pokličkou zvolna na mírném ohni vše dusíme 45 minut.
  • Pak krůtí prsa necháme ochladit na pokojovou teplotu stále ponořené v kapalině, ve které jsme je uvařili.
  • Krůtí maso vyjmeme, osušíme nakrájíme na kostičky asi 2 cm, které si prozatím odložíme stranou.
  • Z kastrolu s vývarem následně vyjmeme celerový stonek, bobkový list; vývar s cibuli tam ponecháme a prozatím ponecháme stranou.
  • Opereme a osušíme žampióny, které nakrájíme na tenké plátky, které za míchání během několika minut osmahneme asi na na 1/4 šálku másla.
  • K osmahnutým žampiónům přidáme větší část stranou ponechaného vývaru i s cibulí.
  • Papriku oloupeme tak, že její povrch ožehneme na přímém plameni hořáku, pak slupku snadno pod tekoucí vodou sloupneme, dále odřízneme stonek a vyškrábneme všechny semínka.
  • Oloupanou a vyčištěnou papriku nakrájíme na proužky (asi 1,5 cm) a přidáme do části hlavní části vývaru.
  • Menší zbytek chladného vývaru smícháme s rozšlehanými žloutky.
  • Rozpustíme zbytek másla na malém kastrůlku s moukou a připravíme zlatavou jíška.
  • K jíšce přidáme opět část vývaru k přiměřenému zředění a po částech ji vmícháme do vývaru s cibulí, žampióny a proužky papriky.
  • Vše pak za stálého míchání asi 15 minut ohříváme až vznikne krémová omáčka.
  • Po několika minutách snížíme teplotu (nebo nádobu úplně odstavíme z ohně) a pomalým proudem přidaváme ke zbytku chladného vývaru rozmíchané žloutky.
  • Do vzniklé omáčky vmícháme stranou odložené kostky dušených krůtích prsou a vše krátce prohřejeme.
  • Pokrm podáváme s dušenou nebo vařenou rýží na předehřátých talířích politou omáčkou nahoře s lákavě naaranžovanými kostkami krůtího masa, přímo ke královské tabuli.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]