Královská krůta - Turkey á la King
(Napo Faorenc, Antonio Piccicardi aj.: "The Great International Cookbook", International Culinary Society, New York 1988)
Suroviny:600 g krůtích prsou bez kůže1 středně velká cibule, na plátky1/2 šálku másla3 šálky žampiónů1 stonek řapíkatého celeru2 červené papriky (lusky)1 bobkový list1 hřebíček1/2 šálku smetany2 vaječné žloutky1 šálek suchého vína1/2 šálku mouky hladké2 lžíce hrubé soli (nebo podle chuti)2 zrnka pepře
Příloha: vařená nebo dušená rýže
Postup přípravy:Do kastrolu vložíme plátky cibule, stonek celeru, bobkový list, hřebíček, zrnka pepře a přiměřeně osolíme.Nahoru na zeleninu do kastrolu položíme krůtí prsa vcelku a vše zalijeme vínem smíchaným s 500 ml vody.Kapalinu uvedeme do varu a pod pokličkou zvolna na mírném ohni vše dusíme 45 minut.Pak krůtí prsa necháme ochladit na pokojovou teplotu stále ponořené v kapalině, ve které jsme je uvařili.Krůtí maso vyjmeme, osušíme nakrájíme na kostičky asi 2 cm, které si prozatím odložíme stranou.Z kastrolu s vývarem následně vyjmeme celerový stonek, bobkový list; vývar s cibuli tam ponecháme a prozatím ponecháme stranou.Opereme a osušíme žampióny, které nakrájíme na tenké plátky, které za míchání během několika minut osmahneme asi na na 1/4 šálku másla.K osmahnutým žampiónům přidáme větší část stranou ponechaného vývaru i s cibulí.Papriku oloupeme tak, že její povrch ožehneme na přímém plameni hořáku, pak slupku snadno pod tekoucí vodou sloupneme, dále odřízneme stonek a vyškrábneme všechny semínka.Oloupanou a vyčištěnou papriku nakrájíme na proužky (asi 1,5 cm) a přidáme do části hlavní části vývaru.Menší zbytek chladného vývaru smícháme s rozšlehanými žloutky.Rozpustíme zbytek másla na malém kastrůlku s moukou a připravíme zlatavou jíška.K jíšce přidáme opět část vývaru k přiměřenému zředění a po částech ji vmícháme do vývaru s cibulí, žampióny a proužky papriky.Vše pak za stálého míchání asi 15 minut ohříváme až vznikne krémová omáčka.Po několika minutách snížíme teplotu (nebo nádobu úplně odstavíme z ohně) a pomalým proudem přidaváme ke zbytku chladného vývaru rozmíchané žloutky.Do vzniklé omáčky vmícháme stranou odložené kostky dušených krůtích prsou a vše krátce prohřejeme.Pokrm podáváme s dušenou nebo vařenou rýží na předehřátých talířích politou omáčkou nahoře s lákavě naaranžovanými kostkami krůtího masa, přímo ke královské tabuli.
ZPĚT do kapitoly
HOME