Nadívaný vánoční krocan s mandlovou a kaštanovou nádivkou
(Juliána A. Fialová: "Mezinárodní kuchařka", str. 90, 2003)
Krocan nebo krůta - je domácí drůbež, která bývá pro slavnostní hostiny s oblibou nadívaná různými nádivkami a pak upečena. Kaštanová nádivka v krocanu se stala neodmyslitelným jídlem amerického tradičního svátku "Dne díkuvzdání". Také ve Střední Evropě bývá nadívaná krůta oblíbeným jídlem např. o Vánocích a Velikonocích. Každá země přirozeně považuje tu svoji oblíbenou nádivku za "nejlepší". Obecně mezi světovou špičku, tzv. "7 briliantových nádivek", patří: britská s pórkem, šalvějí a cibulí, francouzské se sušenými švestkami nebo s kaštany a jablky, dále další americká s kukuřičným chlebem a jablky, konečně nádivka řecká s rýží a piniovými oříšky. V následujícím receptu jsou popsány nádivkové směsi, které jsou údajně oblíbené ve Střední Evropě - mandlová a kaštanová
Suroviny:
  • 1 krocan / krůta o 3 až 4 kg
  • sůl
  • 100 g másla
    Na nádivku mandlovou: 100 g másla, 4 vejce, 50 g cukru, 140 g mandlí, 5 žemlí, 1 šálek mléka, sůl
    Na nádivku kaštanovou: 140 g másla, 4 vejce, 5 žemlí, 200 g kaštanů, 1/2 šálku mléka, sůl, muškátová květ, 1/2 lžičky cukru

    Postup přípravy:
    Krocana umyjeme pořádně zevnitř i na povrchu, osušíme papírovou utěrkou a vyjmeme šlachy ze stehen. Osolíme a opepříme vně i uvnitř. Křídla založíme nazad a stehna přitáhneme k trupu motouzem. Vole zvětšíme uvolněním kůže od masa a tuk vytrháme. Vole naplníme zvolenou nádivkou a zašijeme. Zbytek nádivky pečeme zvlášť. Krocana vložíme na pekáč s máslem a pečeme asi 3 hodiny za častého podlévání a polévání.

    Příprava mandlové a kaštanové nádivky
    Máslo utřeme se žloutky a cukrem do pěny, přidáme žemle namočené v mléce a vymačkané, koření, sůl, jemně usekané oloupané mandle. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Kaštanovou omáčku připravíme stejně, jen místo mandlí přidáme podušené/povařené kaštany usekané nahrubo.


    Další recepty z jedlých kaštanů v DDK:
  • Pečené jedlé kaštany a nádivka do masa zejména drůbeže
  • Maďarská tradiční kaštanová směs
  • Kaštanové pyré z maďarské tradiční kaštanové směsi
    ««předchozí část ukázky» V jídelně bylo ticho, jediným zvukem bylo občasné zaskřípání příborů o talíře. Polévka byla snědena, krocan rozkrájen, přílohy rozděleny a všichni, s plnými talíři před sebou začali pomalu ochutnávat. Totiž Jonathan začal. "Hm, to chutná báječně, Tíničko," řekl; byl jediný, kdo se opravdu pustil do jídla. Děvčata se stále ještě cpala brioškami a slanými mandlemi. "Není to pochutnáníčko, děvčata?" "Ta nádivka vypadá jinak," řekla Liz obezřetně a uchopila vidličku. Sylvie už začala jíst. "Proč jsi neudělala tu obyčejnou nádivku, co nám všem chutná?" Několikrát jsem srkla báječného Chateau Margaux, které Jonathan otevřel. "Je dobré mít jednou pro změnu něco nového. A kromě toho mě tatínek výslovně požádal, jestli bychom letos nemohli mít něco jiného . . .že ano, Jonathane?" "Ano" přitakal Jonathan. A jsem rád, že jsem tě požádal. Je to báječné, Tíničko, prostě báječné. Odjakživa tvrdím, že jsi skvělá kuchařka!" Pomalu, pečlivě žvýkajíc se Sylvie za chvíli zeptala: "Co je to za žmoulavé věci v té nádivce?" "Sylvie, s plnými ústy se nemluví! Ústřice. Nejspíš myslíš ty ústřice." Sylvie prudce vyprskla a vyplivla na talíř, co měla v ústech." Sylvie!" okřikl ji Jonathan. "Jak si dovoluješ dělat něco tak odporného?" Sylvie celá zpopelavělá spolkla několik doušků ledové vody. Liz oči sklopené, napíchla na vidličku kousek tmavého masa a Jonathan dál probodával Sylvii pohledem. "Sylvie. Mluvím s tebou. Co znamenalo tvé urážlivé chování? Jsou ti dva roky?" Sylvie položila číši s vodou na stůl a se slzami v očích tiše řekla: "To ty ústřice. Udělalo se mi z nich špatně." "Ale ty a Liz přece máte ústřice rády," řekla jsem. "Ale na škebli s majonézou, ne v nějakém zatraceném krocanu," vřískla Sylvie hystericky. Teď už byl Jonathan bledý jako Sylvie. Chvějícím se hlasem řekl: "Sylvie omluv se své matce. Vlastně všem nám u stolu. A pak už ani nemukni a sněz tu báječnou večeři, co tvá matka v potu tváře připravila. A jestli po té omluvě od tebe uslyším ještě jediné slovo, půjdeš rovnou do svého pokoje a zůstaneš tam tak dlouho, dokud nebude čas jít spát!" Sylvie stala a rozplakala se. "Vůbec není báječná! Je odporná!" vzlykala. Ty rozpatlané kaštany, ta cibule a celer v omáčce. Vždyť ani ten ovocný salát není jako obvykle . . . pomeranče a nějaké rozřezané lodyhy. Já . . . já do svého pokoje půjdu ráda!" A tím vyrazila od stolu.
    (Sue Kaufmanová: "Deník americké manželky", Odeon Praha, 1974)

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]