Pivovarská kachna (Jiří Marhold:"Pivní kuchařka", Nakladatelství PLOT Praha,2002)
"České pivo píti, české děvče míti! Hoj, radosti takové mají jen Čechové"!
Suroviny:
1 kachna (nebo 1/2 husy)
sůl
slanina, na kostičky
máslo
1 větší cibule, na kolečka
tvrdý chléb, nastrouhaný
perník, nastrouhaný
nakládané jeřabinky (případně rybíz aj. - DDK) Na marinádu:
2 láhve černého piva (1 litr)
5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, 5 hřebíčků, 5 bobkových listů, větší špetka tymiánu, špetka mletého zázvoru
Postup přípravy: Vykuchanou kachnu opláchneme a dobře osušíme. Nakrájíme na porce, osolíme a narovnáme do misky nebo plastového sáčku a zalijeme marinádou. Necháme do druhého dne rozležet. Marinádu připravíme ze směsi černého piva a uvedeného koření, kterou necháme přejít varem. Chladnou marinádou zalijeme porce kachny a necháme do druhého dne rozležet. Těsně před přípravou rozpustíme na pekáčku či kastrůlku kostičky nakrájené slaniny, přidáme máslo a nakrájenou cibuli a necháme zezlátnout. Na tento základ položíme marinované porce kachny i s marinádou a pod pokličkou dusíme v troubě doměkka. Měkkou kachnu z pekáčku vyjmeme, šťávu zahustíme strouhaným chlebem a perníkem, přidáme jeřabiny (rybíz a pod.). Vaříme dokud se chleba a perník nerozvaří na omáčku. Omáčku procedíme přes síto na kachnu, podle chuti osolíme a necháme ještě v teplé troubě pod pokličkou rozležet. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Poznámka DDK: Jiří Marhold (1932) - mistr kuchař a spisovatel kuchařských knih má v kuchařském umění již padesátiletou praxi. Patří mezi naše vynikající odborníky tohoto oboru. Vyučil se v pardubickém hotelu Veselka a ve známém hotelu Šroubek" na Václavském náměstí v Praze. Pak působil v řadě významných českých i zahraničních hotelů. Své zkušenosti předává prostřednictvím článků v novinách i časopisech. Je autorem několika populárních kuchařských knih, většinou vydaných nakladtelstvím PLOT (viz katalog) v Praze. Mezi zajímavé patří i "Pivní kuchařka", ze které si můžeme připravit husičku nebo kačenku podle odtud převzatého receptu.
nahoru ZPĚT do kapitoly