Pivovarská kachna
(Jiří Marhold:"Pivní kuchařka", Nakladatelství PLOT Praha,2002)

"České pivo píti, české děvče míti!
Hoj, radosti takové mají jen Čechové"!


Suroviny:
  • 1 kachna (nebo 1/2 husy)
  • sůl
  • slanina, na kostičky
  • máslo
  • 1 větší cibule, na kolečka
  • tvrdý chléb, nastrouhaný
  • perník, nastrouhaný
  • nakládané jeřabinky (případně rybíz aj. - DDK)
    Na marinádu:
  • 2 láhve černého piva (1 litr)
  • 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, 5 hřebíčků, 5 bobkových listů, větší špetka tymiánu, špetka mletého zázvoru


  • Postup přípravy:
    Vykuchanou kachnu opláchneme a dobře osušíme. Nakrájíme na porce, osolíme a narovnáme do misky nebo plastového sáčku a zalijeme marinádou. Necháme do druhého dne rozležet. Marinádu připravíme ze směsi černého piva a uvedeného koření, kterou necháme přejít varem. Chladnou marinádou zalijeme porce kachny a necháme do druhého dne rozležet. Těsně před přípravou rozpustíme na pekáčku či kastrůlku kostičky nakrájené slaniny, přidáme máslo a nakrájenou cibuli a necháme zezlátnout. Na tento základ položíme marinované porce kachny i s marinádou a pod pokličkou dusíme v troubě doměkka. Měkkou kachnu z pekáčku vyjmeme, šťávu zahustíme strouhaným chlebem a perníkem, přidáme jeřabiny (rybíz a pod.). Vaříme dokud se chleba a perník nerozvaří na omáčku. Omáčku procedíme přes síto na kachnu, podle chuti osolíme a necháme ještě v teplé troubě pod pokličkou rozležet. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

    Poznámka DDK:
    Jiří Marhold (1932)
    - mistr kuchař a spisovatel kuchařských knih má v kuchařském umění již padesátiletou praxi. Patří mezi naše vynikající odborníky tohoto oboru. Vyučil se v pardubickém hotelu Veselka a ve známém hotelu Šroubek" na Václavském náměstí v Praze. Pak působil v řadě významných českých i zahraničních hotelů. Své zkušenosti předává prostřednictvím článků v novinách i časopisech. Je autorem několika populárních kuchařských knih, většinou vydaných nakladtelstvím PLOT (viz katalog) v Praze. Mezi zajímavé patří i "Pivní kuchařka", ze které si můžeme připravit husičku nebo kačenku podle odtud převzatého receptu.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]