Pivo - bylo a je používáno jako koření. Má velkou energetickou hodnotu, obsahuje řadu dalších látek, které naše tělo potřebuje - bílkoviny, cukry, některé fosforečnany, dusíkaté látky, vitamíny skupiny B, alkohol a kysličník uhličitý. Chmel mu poskytuje nahořklou, ale příjemnou chuť. To vše se dostává do potravy s přídavkem piva. Pivo samo o sobě bylo vždy pokládáno za potravinu, která sytí a považováno za levný tekutý chléb. Říkalo se: "Kde je pivovar, tam není potřeba pekaře." Pivo bylo používáno jako koření, a dnes je používáno k nevšední přípravě a ochucení jídel a nápojů. Někteří kuchaři upřednostňují pivo k přípravě zejména tučnějšího masa, uzenin, ryb, drůbeže a zvěřiny, jiní u dalších pokrmů (např. těsta, těstíčka, polévky, omáčky, toasty aj.).
(Jiří Marhold: "Pivní kuchařka" - Kde se z piva vaří tam se dobře daří", Praha 2002)