Dušená husa na zelenině
(Upraveno podle receptu z časopisu "Svět kuchyně", čís. 30, str. 7, vydal Radian Havířov, 2001)

Suroviny:
  • 1/2 husy nebo kačeny
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce husího/kačeního sádla
  • 2 petržele, nahrubo nastrouhané
  • 2 velké cibule, na plátky
  • 2 středně velké celery, nahrubo nastrouhané
  • 2 mrkve, nahrubo nastrouhané
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce smetany
  • sůl a pepř

  • Příloha: těstoviny nebo nočky

    Postup přípravy:
    Husu omyjeme, očistíme a naporcujeme. Pokud chceme mít husí maso křehší, zakapeme je olejem, potřeme solí, zabalíme do utěrky nebo fólie a na 3 - 4 hodiny před přípravou je vložíme do chladničky. Porce osušíme, přiměřeně dosolíme a zaprášíme moukou s pepřem. Na pánvi rozpálíme husí/kachní sádlo, vložíme porce husy/kachny a po všech stranách je osmahneme a odložíme stranou.
    Na pánev přidáme trochu oleje, (pokud je potřeba), přidáme plátky cibule, nastrouhanou kořennou zeleninu (mrkev, petržel a celer) a vše osmahneme během asi 5 minut za stálého míchání. Osmahnutou zeleninu i maso vložíme do přiměřeně velkého pekáčku nebo nádoby z varného skla či keramiky, podlijeme 3/4 šálku vody a přibližně 2 hodiny dusíme pod pokličkou. Ke konci dušení přidáme rajský protlak, zahustíme smetanou a necháme prohřát. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
    » Učitelka se ptá dětí, co nám dává husa. Rostík se přihlásí a povídá: "Škvarky!" "No dobře, ale co ještě?" "Škvarky!" "Já ti teda napovím. Co má tvůj táta pod hlavou, když spí?" "Noviny." "A co má tvoje máma pod hlavou, když spí?" "Ruku." "A co máš pod hlavou ty?" "Polštář." "A co je v polštáři?" "Peří." "No a co nám dává husa?" "Škvarky."«
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]