Krůtí prsa s mandlemi
(Thang Jüngling, Laděna Štíbrová:"Domácí čínská kuchyně, Obrazová kuchařka Panoramy, str. 33, Praha 1988, čínská kuchyně")

Suroviny pro 2 osoby:
  • 200 g krůtích prsou, na plátky (3 x 5 x 0,2 cm)
  • 50 g mandlí, oloupaných a opražených na oleji
  • asi 1/2 pórku, na jemné nudličky
  • 1/2 lžičky koření "Vegeta"
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • špetka soli
  • asi 3 lžíce oleje na smažení
    Na obalení masa:
  • 1 celé vejce
  • 1 lžička škrobu (solamyl)
  • voda na přiměřené rozředění

    Postup přípravy:
    Plátky masa v misce rozmícháme se směsí škrobu, vejce a vody. Na oleji, v rozehřáté pánvi wok, maso osmahneme, rychle je přitom mícháme a jednotlivé plátky od sebe oddělujeme. Když maso zbělá, asi tak za 2 minuty, přidáme nakrájený pórek, všechno koření a směs znovu promícháme. Nakonec přidáme loupané a předem krátce osmažené mandle. Po jejich prohřátí pokrm podáváme. Nemá sice žádnou šťávu, ale chuť má jemnou a lahodnou.
    nahoru

    Krůtí prsa s vlašskými ořechy
    (Thang Jüngling, Laděna Štíbrová:"Domácí čínská kuchyně, Obrazová kuchařka Panoramy, str. 32, Praha 1988, čínská kuchyně")

    Suroviny pro 3 osoby:
  • 300 g krůtích prsou, na kousky 2,5 x 2,5 cm
  • 1 pórek, na kolečka
  • asi 50 g loupaných a opražených vlašských ořechů
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžička koření "Vegeta"
  • 1/2 lžíce nastrouhaného oddenku zázvoru
  • asi 4 lžíce oleje na smažení
    Na obalení masa: 1 vejce, 3 lžičky škrobu, 1 lžíce koňaku nebo voda na rozředění
    Na zahuštění šťávy: 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička škrobu, asi 2 lžíce vody

    Postup přípravy:
    Kousky masa v misce rozmícháme se směsí škrobu, vejce a vody. Pánev wok rozehřejeme, nalijeme do ní olej a do horkého oleje vložíme obalené maso. Rychle mícháme a kousky oddělujeme od sebe, aby se nespekly. Až maso zbělá, asi za 2 minuty, přidáme pórek. Za chvíli, až pórek jakoby zvadne, slijeme všechen olej z pánve. Pak přidáme Vegetu, zázvor a cukr, směs promícháme a ještě chvilku smažíme. Nakonec přidáme do pánve předem opražené oříšky. V misce rozmícháme škrob, sójovou omáčku, vodu a obsah misky vlijeme do pánve. Směs promícháme a ihned, jak začne šťáva houstnout odstavíme pánev z ohně. Jídlo podáváme s rýží.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]