Husí hody po židovsku Jiřiny Šejbalové
(Jiřina Šejbalová:"Vaříme na chatě, 1969, kuchyně židovská)

Husa v šouletu - Husí prsa - Husí krk - Husí škvarky - Husí játra
Na venkově se někdy vykrmují husy hlavně pro sádlo. Taková husa pak váží 10 i více kilogramů. Nejlepší způsob jak takového obra hospodárně využít je dělat ji starým osvědčeným způsobem jakým je tento. Stáhneme sádlo z prsou i s kůží. Odkrojíme krk, stehna a z husy oddělíme prsa a zadní část. Vyjmeme vnitřnosti, játra zbavíme žluče a dáme do chladu a přistoupíme k výrobě prvního jídla:
Husa v šouletu
Zadek, žaludek, srdce, obnažený krk dáme vařit do vroucí vody jako hovězí polévku.Můžeme přidat stehna, chceme-li mít bohatý šoulet. Měkké maso přecedíme, vývar ochutíme kostkou. Dva šálky rýže vymneme v utěrce, dáme do pekáče a husí maso nakrájíme na malé kostky. Pak přidáme:
  • husí sádlo
  • česnek - raději více než méně
  • 2 šálky mraženého hrášku
  • 4 šálky husího vývaru
    Pekáč vložíme do trouby a dusíme do měkka.

    Husí prsa
    Maso nařízneme, naplníme zázvorem a rozetřeným česnekem se solí. Dáme do kastrolku nebo pekáčku, trochu podlijeme a podusíme doměkka a v troubě dopečeme. Podáváme s brambory a červenou řepou.

    nahoru
    Husí krk
    Stáhnutou kůži z krku na užším konci sešijeme a naplníme masovou nádivkou. Sešijeme druhý konec a dáme vařit do polévky. Uvařený krk vyndáme s polévky a necháme vychladnout a studený krájíme jako salám.

    Husí škvarky
    Husí kůži s tukem nakrájíme na velké kousky, dáme podlité vařit do kastrolu a necháme mírně zrůžovět. Procedíme. Do vyhřáté trouby na železnou pánev naskládáme škvarky, pokropíme studenou vodou a necháme péci do chřupava. Podáváme s vařenými horkými brambory, do kterých uděláme jamku a dáme tam kopeček syrového zelí, aby se ohřálo. Jsou také dobré jen osolené s chlebem. Škvarky před pečením nesolíme!

    Husí játra
    Husí játra jsou-li žlutá, dáme do mléka a necháme namočená alespoň 1/2 hodiny. Pak je vyndáme, osušíme a napícháme do nich celý hřebíček a mandle nakrájené na proužky. Do menšího rendlíku dáme tolik husího sádla by játra byla téměř potopena. Na plotně opatrně dusíme, píchneme párátkem a když nejsou krvavá, tak jsou hotová. Nesmíme je přepéci, nebo nebudou měkká. Dáme na mísu zalijeme sádlem a jíme s dobrým měkkým chlebem.
    »Za hospodářské krize bylo všechno na příděly a byly přísné kvóty na veškeré potraviny. Kohn a Mayer chovali husy a načerno je prodávali - Kohnovi se dařilo, ale Mayerovi vůbec ne. Mayer jednou přijde za Kohnem a povídá: "Poslouchaj, Kohn, jak to, že jim jde kšeft a mě ne? Jak se o nich lidi dozvědějí?" "Ale Mayer, to je strašně jednoduchý - každej tejden mám v Národní politice inzerát - a dveře se u mě netrhnou!" Mayer si tedy také podá inzerát - Alfons Mayer, prodej hus po K 200 - ale hned druhý den jsou u něho financové, všechno mu seberou a ještě musí zaplatit tisíc korun pokuty. Kohn na to kouká mezi dveřmi a pak povídá: "Teda, Mayer, voni jsou úplnej mešuge! Takhle na plnou hubu vytroubit, že prodávaj husy, když se to nesmí. To se pak nesměj divit, že jsou plajte!" "Ale Kohn, vždyť říkali, že si sám dávaj každej tejden inzerát..." "No jo, ale to na to musej jit chytře - v tom mým inzerátu totiž stojí: Včera jsem ztratil na Wilsonově nádraží 200 korun. Poctivý nálezce obdrží jako odměnu vykrmenou husu. A to by nevěřili, Mayer, každej den tu mám tak deset, patnáct poctivejch nálezců!"«
    .
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]