Pečená marinovaná kachní prsa na černém pivu (Zařazeno do DDK v prosinci, 2004)
Kachní prsíčka jsou v tomto receptu jsou marinovaná i s kůží v oleji se zázvorem a tymiánem a pak obvyklým způsobem upečena na cibulce s jablky. Jablka svým obsahem vlhkosti brání přehřátí a tím přepálení tuku. V závěru pečení použijeme k podlití černé pivo. Můžeme je podávat např. s bramborovými knedlíky s houskou, případně s vařenými nebo opečenými brambory. Doporučuji ještě hostinu doplnit některou z oblíbených sladkokyselých barbeque nebo dip-omáček.
Suroviny: Na marinádu:
olivový olej
3 cm čerstvého oddenku zázvoru, oloupaného
tymián sušený rozemnutý v dlaních nebo nasekaný čerstvý
600 g kachních prsíček s kůží
1 cibule nahrubo nakrájená
2 menší jablka, oloupaná a nakrájená na měsíčky
200 ml černého piva Na přílohu - bramborové knedlíky se žemlí:
400 g uvařených oloupaných brambor
2 vejce
250 g hrubé mouky
100 g krupice
100 g žemle nakrájené na kostky
sůl
Postup přípravy: Kachní prsíčka s kůží marinujeme v olivovém oleji s nastrouhaným oddenkem zázvoru a rozemnutým tymiánem 2-3 hodiny nebo i přes noc. Uleželé maso vložíme do pekáče s hrubě nasekanou cibulí a nakrájenými oloupanými jablky. Pečeme (180 - 200°C) za občasného podlévání vodou a v závěru pečení vodu nahradíme černým pivem. Podáváme např. s bramborovými knedlíky se žemlí a nebo mnoha dalšími. Příprava bramborových knedlíků se žemlí: Brambory umeleme, přidáme vejce, mouku, krupice, sůl, a zpracujeme tužší těsto. Nakonec přidáme a zapracujeme na kostičky nakrájenou žemli. Tvarujeme kulaté knedlíky a uvaříme v osolené vodě.
nahoru ZPĚT do kapitoly