Pečená marinovaná kachní prsa na černém pivu
(Zařazeno do DDK v prosinci, 2004)

Kachní prsíčka jsou v tomto receptu jsou marinovaná i s kůží v oleji se zázvorem a tymiánem a pak obvyklým způsobem upečena na cibulce s jablky. Jablka svým obsahem vlhkosti brání přehřátí a tím přepálení tuku. V závěru pečení použijeme k podlití černé pivo. Můžeme je podávat např. s bramborovými knedlíky s houskou, případně s vařenými nebo opečenými brambory. Doporučuji ještě hostinu doplnit některou z oblíbených sladkokyselých barbeque nebo dip-omáček.
Suroviny:
Na marinádu:
  • olivový olej
  • 3 cm čerstvého oddenku zázvoru, oloupaného
  • tymián sušený rozemnutý v dlaních nebo nasekaný čerstvý
  • 600 g kachních prsíček s kůží
  • 1 cibule nahrubo nakrájená
  • 2 menší jablka, oloupaná a nakrájená na měsíčky
  • 200 ml černého piva
    Na přílohu - bramborové knedlíky se žemlí:
  • 400 g uvařených oloupaných brambor
  • 2 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 100 g krupice
  • 100 g žemle nakrájené na kostky
  • sůl

    Postup přípravy:
    Kachní prsíčka s kůží marinujeme v olivovém oleji s nastrouhaným oddenkem zázvoru a rozemnutým tymiánem 2-3 hodiny nebo i přes noc. Uleželé maso vložíme do pekáče s hrubě nasekanou cibulí a nakrájenými oloupanými jablky. Pečeme (180 - 200°C) za občasného podlévání vodou a v závěru pečení vodu nahradíme černým pivem. Podáváme např. s bramborovými knedlíky se žemlí a nebo mnoha dalšími.
    Příprava bramborových knedlíků se žemlí:
    Brambory umeleme, přidáme vejce, mouku, krupice, sůl, a zpracujeme tužší těsto. Nakonec přidáme a zapracujeme na kostičky nakrájenou žemli. Tvarujeme kulaté knedlíky a uvaříme v osolené vodě.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]