Kachna mandarin
(Z časopisu "Chatař a Chalupář", čís. 11, 1998)

Suroviny:
  • 1 pěkná kachna
  • 6 mandarinek
    Na zálivku:
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce včelího medu
  • 1 lžička ochucovadla (glutasol aj.)
  • 3 lžíce suchého vína typu "sherry"
  • 1 šálek drůbežího vývaru

  • Příloha: rýže

    Postup přípravy:
    Zálivkou, umíchanou z uvedených ingrediencí, potřeme pečlivě vykuchanou a očištěnou kachnu. Pak ji necháme několik hodin odpočinout v chladu, při čemž během této doby kachnu zálivkou několikrát potíráme. Odleželou kachnu vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme. Zprvu ji podléváme vodou a pak už jen zbylou zálivkou. Kachnu musíme často obracet, protože má tendenci se připalovat vlivem obsahu medu v zálivce, ale naopak zase moc pěkně kachnu dozlatova zabarví. Upečenou kachnu opatrně zbavíme páteře, žeberních kostí a rozdělíme na porce. Přebytečné sádlo z vypečené šťávy sebereme. Do zbylé šťávy vložíme na dílky oloupané mandarinky a necháme chvíli prohřát. Při podávání ozdobíme na taliří dalšími dílky mandarinek, tentokrát již čerstvých.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]