Šoulet s kachním masem (Pavel Jan Svoboda: přítel ze Zlína, 2001)
Šoulet s hrachem - je v celku běžně připravován. Klasický židovský recept preferuje fazole, i když připouští i další luštěniny jako čočku, ale snad i s cizrnu a sóju, s těmi to je také výtečné. Budeme to zkoušet, v následujícícm receptu. Šoulet je opravdu báseň!
Suroviny:
4 porce pečené kačeny včetně výpeku
kačení sádlo pod cibuli
400 g krup
400 g fazolí
2 velké cibule
1 celý velký česnek
1/2 lžíce saturejky
1 lžička kmínu
1/2 lžičky pepře
1 lžíce majoránky
mléčně kvašené okurky Příloha: chléb s mléčně zkvašenými okurkami.
Postup přípravy: Uvařené kroupy (vařené v masovém vývaru, může být použít i masox) a velké fazole v poměru 1 : 1 (asi tak od každého litr, po uvaření) smícháme a přidáme cibuli zesklovatělou na kačením sádle, sušenou saturejku, kmín, mletý pepř, vše promícháme a dáme do pekáče. Zakrytý pekáč necháme ve vyhřáté troubě asi 20 minut prohřát a zapéci. Pak přidáme utřený česnek (celou hlávku i více) se solí, majoránku a promícháme. Pokračujeme v zapékání ještě asi 20-25 minut. Na urovnaný povrch dáme ohřát předem upečené porce kačeny, vydatně je polijeme výpekem a sádlem z kačeny a necháme dalších 10-15 minut prohřát. Podáváme s chlebem a mléčně kvašenými okurky.