Krůtí pečeně s olivovou nádivkou
(Ivan Vodochodský v pořadu "Vaříme s Maggi" na "Radio Frekvence 1", květen 2003)

Suroviny:
  • 2 kg krůtích prsou vcelku
  • 2 cibule
  • 1 velká mrkev
  • sůl a pepř
  • sypký slepičí bujón
  • ochucovadlo např. "Harmonie chuti"
    Na olivovou nádivku:
  • 2 naťové cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 240 ml oliv s papričkou
  • rozmarýn
  • 1 vejce


  • Na marinádu:
  • 200 ml olivového oleje
  • 150 g cibule a česneku nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce octa balsamik
    Na zeleninový špíz:
  • 375 g malých marinovaných žampionů
  • 500 g žlutých marinovaných paprik
  • 250 g malých rajčátek
  • 2 malé cukety
    Na smetanovo-sýrovou omáčku
  • 250 g ovčího sýra
  • 250 ml kysané smetany
  • 2 lžice olivového oleje
  • tymián
  • Postup přípravy:
    Příprava olivové nádivky:
    - olivy necháme okapat a pak je společně s česnekem najemno nastrouháme; rozmarýn nasekáme. Jemně nakrájenou naťovou cibulku smícháme s olivami, rozmarýnem a vejcem a dochutíme pepřem.
    Příprava pečeně:
    - krůtí prsa podélně čtyřikrát nakrojíme do hloubky zhruba 3 cm a zářezy naplníme olivovou nádivkou. Cibule a mrkev oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Zeleninu rozdělíme na maso a všechno pečeme v horké troubě předehřáté na 200 °C přibližně 1 hodinu. Po 25-30 minutách pečení podlijeme maso horkým vývarem připraveného ze sypkého slepičího bujónu. Během pečení maso potíráme vzniklou šťávou, kterou můžeme dochutit např. Harmonií chuti.
    Příprava zálivky:
    - smícháme ocet balsamico, nakrájenou cibuli s česnekem, olej, trochu soli a pepře.
    Příprava špízů:
    - trochu oleje rozehřejeme na pánvi, na které orestujeme žampiony a kousky papriky. Dochutíme solí, pepřem a společně s rajčaty vmícháme do nálevu. Cuketu očistíme a spolu s marinovanou zeleninou (žampiony, paprika) napícháme přibližně 24 špízů. Na velkou mísu upravíme pečeni a několik zeleninových špízů. Zbylé špízy urovnáme na hlubší podnos, přelijeme marinádou a vypečenou šťávou.
    Příprava smetanovo-sýrové omáčky:
    - ovčí sýr rozdrobíme a vyšleháme s kysanou smetanou. Přidáme tymián, zbylou cibuli s česnekem a 2 lžícemi olivového oleje. Omáčku dochutíme pepřem a přelijeme do misky. Podle chuti můžeme pokapat zbylým olivovým olejem. Smetanovo-sýrovou omáčku podáváme zvlášť.
    NEW YORK - Den Díkuvzdání neodmyslitelně souvisí s krocanem. Každoroční soutěž v pojídání krůtí pečeně v letočním roce 2006 vyhrál jednadvacetiletý chicagský kuchař, který dokázal za dvanáct minut sníst dva a půl kilogramu vážícího krocana. Klání předcházelo čtvrtečnímu americkému svátku, kdy si milióny Američanů u rodinného stolu vychutnávají tradičního pečeného krocana s nádivkou. Jednadvacetiletý Patrick Bertoletti z Chicaga dokázal sníst jednu krůtu vážící dva a půl kilogramu do dvanácti minut. Ovšem pětadevadesát kilogramů vážící kuchař soutěží také v pojídání i jiných pochutin, vyhrál několikrát zápolení v polykání zmrzliny či pizzy, s podobnými soutěžemi má tedy bohaté zkušenosti. "Je to bílé maso a trochu hůř se jí. Nejprve jsem snědl prsa, abych to měl za sebou. Moje čelisti jsou dost unavené," prohlásil vítěz po skončení závodu. Jeho osobním tipem na úspěch je brusinkový džus, jímž ústa plná suchého masa zalíval, aby se mu snáze polykalo.
    (Novinky cz: "Rekordman pozřel krocana za dvanáct minut, 23.11. 2006)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]