Voňavý chléb z květináče
(Christian Teubner, Anette Wolter: "Pečeme s potěšením", Fortuna Print, Praha 1994)

Suroviny na dva květináče o průměru 14 cm:
  • 500 g hladké mouky
  • 40 g droždí
  • 125 ml vlažného mléka
  • špetka cukru
  • 2 cibule, najemno
  • 1 stroužek česneku, rozetřený
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • koření: špetka strouhaného muškátového oříšku, 1 lžička anýzu, 1/2 lžičky fenyklu, 4 lžíce sušeného kopru, 1/2 lžičky tlučeného sušeného rozmarýnu
  • olej na vyymazání květináčů
  • anýz na posypání povrchu těsta
    Z jednoho bochníku (dávka v květináči) nakrájíme asi 15 krajíčků (355 J/ks nebo 85 cal/ks)

    Postup přípravy:
  • Dva nové květináče vyhrazené v kuchyni na pečení vymažeme olejem.
  • Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vyhloubíme důlek.
  • Do důlku rozdrobíme droždí a přimícháme trochu cukru, mléka a vody.
  • Kvásek přikryjeme a necháme 15 minut kynout.
  • Rozpustěné máslo smícháme s vejci, kořením, koprem, utlučeným rozmarýnem.
  • Vše přidáme ke kvásku - těstu, přikryjeme a necháme kynout.
  • Každý z květináčů naplníme polovinou připraveného těsta a necháme opět nakynout
  • Troubu vyhřejeme na 190°C.
  • Povrchy potřeme vodou a posypeme anýzem.
  • Pečeme 40 minut a na začátku pečení vlijeme na dno trouby šálek vody.
    »Kde pracují nejlepší čeští pekaři? Soutěž chlebů roku 2010 vyhráli Písečtí a Ličenští. Nejlepší konzumní chléb se peče v pekárně "Merkur" v Písku. Rozhodla o tom v Pardubicích porota soutěže "O nejlepší chléb roku". V kategorii "Nejlepší řemeslný chléb", který je vyráběn s vyšším podílem ruční práce, zvítězil výrobek firmy "Beas Lično" z Královéhradecka. Do letošní soutěže v kategoriích "Nejlepší konzumní chléb roku" a "Nejlepší řemeslný chléb roku" přihlásili čeští pekaři 52 soutěžních vzorků. Kvalitu hodnotilo sedm nezávislých komisařů, zkušených odborníků z pekařského oboru, kteří si všímali vzhledu, tvaru, objemu, kůrky, barvy, vůně, střídky a chuti chleba. Celkem se na 16. ročník tradiční pekařské akce přihlásilo 70 společností. Chléb loňského vítěze obou kategorií firma "Japek" z Litvínova získal pouze titul Vynikající výrobek. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR chce pro výrobce zajistit co nejširší odbyt. Začíná spolupráci s organizací "Slow Food", která klade důraz na místní produkty, domácí odrůdy plodin a dávno zapomenuté recepty. Svaz také dojednává s obchodními řetězci, aby do jejich prodejen dodávali místní výrobci. V jejich sítích by se měly prodávat i vítězné výrobky letošní soutěže pekařů.«

    (Novinky cz, Pardubice, pátek. 4. června 2010)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]