Smažené pavézky se sýrem
(Józa Břízová: "Naše domácnost", Obchodní tiskárny Praha, 1969, česká kuchyně)
Pavézka - je smažený sendvič svým oválným tvarem připomínající středověkou obranný štít - pavézu. Sloužil k osobní ochraně. sloužil k odrážení úderů, neboť zakrýval celou postavu celou postavu. Držel se v ruce. S nástupem palných zbraní přestal poskytovat účinnou ochranu, a proto byl z výzbroje armád vypuštěn. Dnes je pavéza známa jen z výbavení některých policejních pořádkových jednotek. Vzhledem ke svému tvaru nám však ve zdrobnělině zůstala v kuchyni jako laciná smažená dobrota připravená ze dvou pomazánkou slepených krajíčků veky. Slepeny mohou být slanou (např. sýrovou, houbovou aj.) i sladkou směsí (marmeláda, tvarohová směsí - viz např. "Chudí rytíři apod.). Jedná se jednoduchý, chutný pokrm a navíc i rychlý pokrm, to pokud zrovna někde v zásobách najdeme veku nebo žemličku.
Suroviny pro 4 porce:
  • 1 bílá veka
  • 150 g strouhaného sýra
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • tuk na smažení
  • sůl
    Na trojobal
  • hladká mouka, strouhanka, 1 vejce, ušlehané

    Postup přípravy:
  • Bílou veku nakrájíme na tenké plátky.
  • Vždy dva a dva plátky spojíme máslem utřeným se strouhaným sýrem a solí.
  • Pak je namočíme jako řízky do mouky a ušlehaného vejce a obalíme ve strouhance. Na oleji je prudce osmažíme.
  • Chrupavé pavézky podáváme k teplé zelenině (např. špenátu) nebo se zeleninovým salátem (např. hlávkovým aj.)

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]