Chřupavé chlebíčky Lucette - Croustades de Lucette
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchyně", str. 133, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)

Suroviny pro 3 osoby:
  • 2 syrová kuřecí játra
  • 3 sardelky (nebo přiměřeně sardelová pasta)
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • tymián

    Postup přípravy:
  • Rozetřeme játra, zvlášť umeleme sardelky a česnek a smícháme s játry (nebo smícháme se sardelovou pastou s česnekem).
  • Přidáme olivový olej, tymián a pepř.
  • Směsí potřeme plátky opečené veky.
  • Dáme ještě na malou chvíli do horké (180°C) trouby zapéct.
    »Často je to jenom maličkost, talíř polévky, trochu sýra, zákusek co nám zanechá v ústech a ve vzpomínce nezapomenutelnost chuť tamního kraje. Dodnes s dojetím vzpomínám na jeden francouzský sendvič. Koupil jsem si ho v Paříži, na nábřeží nedaleko Dómu invalidů, v němž je pochován Napoleon. Byl malý, kulatý (ten sendvič, ale Napoleon také), takový nenápadný bochánek vejpůl rozříznutý a něčím naplněný. Když jsem se zakousl, kůrka něžně křupla a v ústech se mi rozhostila rajská lahoda. Tvořila ji jakási pomazánka, plátek masa, trocha zeleniny a sýr, hořčice a koření; ale hlavní složkou byla francouzská vytříbená chuť, jemná pikantnost, svěží uvolněnost a vtip, zároveň harmonie a citlivá vyváženost - bylo to prostě malé umělecké dílo v oboru gastronomie. Ještě dnes, po mnoha letech, se vidím, jak sedím na lavičce na břehu Seiny a pomalu, obřadně, skoro posvátně křupám a žvýkám. Myslím, že v tom obloženém bochánku bylo víc francouzského ducha než v celém tom pompézním, mramorově obloženém a studeném náhrobku císaře Napoleona.«

    ( Jaroslav Vácha, český spisovatel: Cesty a poutníci" Olympia Praha, 1989)
    .

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]