Švejkův mls - steakový toast až z Austrálie
(Vladimír VLK Kolář, Melbourne, Austrálie, květen 2007)
Nedávno mně přišel velmi potěšující e-mail hodnotící DDK: "Definitivně nejlepši kuchařka jakou jsem na webu našel!!!!" Tak mě udělal radost pan Vladimír VLK Kolář z Melbourne. Mimo jiné mně sdělil, že si tam dělá sám uzené maso, klobásy, jitrnice, sulc a peče už dvacet let také svůj chleba, a postavil si udírnu. Vše dokumentuje na svoji internetové rodinné stránce. Když budeme na této stránce trošku rolovat dolů, tak zde najdeme jeho gurmánské fotografie a to v kapitolách (slideshow - stačí jen klikat na obrázky): "Zabijačka-Jitrničky-Jelítka", "Vyrábím si svoje domácí uzeniny" "Testování piva". Dále sdělil, že se svou rodinou žije již asi 20 let v Austrálii (Melbourne), a jeho "kušna" je stále evropská. Proto si ty věci také vyrábí. Dále poznamenal, že ryby nejí, ale ty všechny ostatní mořské potvory tak ty jo, ty může. Protože se občas plete svojí ženě Štěpánce do kuchyně, tak ho jednou napadlo udělat něco trošku jiného a již před několika lety připravil rychlé a jednoduché jídlo, které doma všem chutnalo. Nazval je "Švejkův mls" a ani nevi proč, ale zkrátka tak ho tehdy pojmenoval při vzpomínce na typického Čecha. Normálně by si pod takovým názvem měl člověk představit kůrku suchého chleba namačenou v rumu. Od té doby už uteklo několik let, ale dělají tento steakový toast dodnes. Jídlo je to opravdu jednoduché, rychlé a relativně zdravé; moc výborné se skleničkou dobrého červeného vína. Konečně . . . , komu bude chutnat, tak může napsat na autorovu e-mailovou adresu. Dobrou chuť přeje Vladimir VLK Kolář.
Švejkův mls, foto Vláďa VLK Suroviny na 2 toasty (1 porce/osobu):
  • 2 tenké plátky roštěné, velké asi jako ten toast
  • 2 toasty
  • 2 plátkové sýry
  • 1 čerstvá šťavnatá červená paprika
  • špetka steakového koření
  • 1 lžíce dobrého oleje
  • listy čerstvého hlávkového salátu
  • kečup, dle potřeby
  • 1 plechovka ananasového kompotu, celá kolečka
  • 1 plechovka mandarinkového kompotu


  • Postup přípravy:
  • Listy čerstvého salátu omyjeme a rozložíme po celé ploše mělkého talíře.
  • Tenké plátky z roštěné lehce naklepeme a přidáme trošku steakového koření.
  • Nakrájíme na kousky červenou papriku.
  • Otevřeme a slijeme šťávu z ananasového a mandarinkového kompotu. (Šťáva je moc dobrá, tedy ji vypijeme. Nejlépe když se vychladí a zředí vodkou :o)
  • V toustovači opečeme dva toasty/osobu a položíme je na salátové listy.
  • Toasty mírně potřeme kečupem.
  • Na pánev dáme trošku oleje. Olej na pánvi dobře rozpálíme a na něm velmi rychle tenké a naklepané roštěnky opečeme. (Autor to dělá tak nejvíce 1 minutu z každé strany).
  • Opečené maso položíme na toasty.
  • Hned jak je maso horké, tak na každý plátek masa položíme plátek sýra, který se začne na horkém mase trošku rozpouštět.
  • Na stejné pánvi, kde zůstane trošku šťávy z masa a oleje opečeme z obou stran kolečka ananasu.
  • Opečená kolečka ananasu položíme na sýr.
  • Na stejnou pánev vyklopíme mandarinky (šťávu jsme již vyžunkli s tou vodkou :o) a přidáme nakrájenou papriku., opékáme chvilku tak 2 až 3 minuty.
  • Orestované mandarinky a papriku nandáme na kolečka ananasu a máme hotovo!

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]