Italská bruschetta (brusketa)
Bruschetta - je speciální topinka charakteristická pro Jižní Itálii a Řím. V severních oblastech již tak populární není. Italové si ji objednávají ještě před jídlem a někdy je podávána hostu jako pozornost podniku. Vyplňuje čekání než se dohotoví hlavního chod. Původně to byl jen šikmo ukrojený krajíček bílé veky, který byl po obou stranách dozlatova opečený, potřený česnekem a pokapaný olivovým olejem. Nic víc. Později řada restaurací pod názvem "bruschetta" podávala česnekové topinky nahoře pokryté různými náplněmi (toppingy).
Bruschetta alla romana
(Karina Havlů:"Italská kuchařka", s. 155, Nakladatelství DONA, české Budějovice, 1999)
Suroviny:
  • 4 krajíce bílého nebo tmavého chleba
  • 3 stroužky česneku (není podmínkou)
  • 4 menší tvrdší rajčata
  • několik lístků čerstvé bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje

  • Postup přípravy:
  • Drobně nakrájená rajčata smícháme s jemně nasekanou bazalkou, trochou olivového oleje, mírně osolíme a necháme chvíli uležet.
  • Pak na grilu nebo v opékači osmahneme chléb na topinku, případně ji potřeme z obou stran česnekem a poklademe rajčatovou směsí.
  • Ihned podáváme.

    Další varianty pro toppingy:
  • Do rajčatové směsi přidáme 4 sardelky bez kostí nebo sardelovou pastu.
  • Do jemně nasekaných rajčat přidáme konzervované bílé fazole, které předtím scedíme. Promícháme s trochou olivového oleje, ochutíme nasekanou šalvějí, osolíme, opepříme. Směs poklademe na česnekovanou topinku.
  • Směs připravíme z plátků čerstvých hub, podusíme na másle s nasekaným česnekem, petrželkou a špetkou pálivé papriky doměkka. Topinky namažeme česnekem, zakapeme olivovým olejem a poklademe připravenou houbovou směsí.
  • V rendlíku s trochou mléka a špetkou soli rozpustíme mozzarelu na hustý hladký krém. Topinky pokapeme olivovým olejem, pomažeme připraveným sýrovým krémem a posypeme drobně nasekaným rozmarýnem.
  • Do měkkého tvarohu nebo lučiny rozdrobíme sýr niva, přidáme 2 lžíce měkého másla. Umícháme hustý krém do kterého nasekáme vlašské ořechy, nebo vypeckované nakrájené olivy, přidáme špetku pálivé papriky a máme-li roketu, tak ji jemně nasekanou také přidáme.
  • Podle M. D. Klímy (Nová Italská kuchařka, str. 38, 1998) v jedné restaraci v jižní Kalifornii podávají "Bruschetta assortita", což jsou tři česnekové topinky pomáznuté "marinara" omáčkou. Jedna topinka je pokryta restovanými houbanmi, druhá grilovanými zelenými paprikami a třetí sekanými rajčaty s bazalkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]