Preclík
Preclík (4x) - je historicky doložené nejstarší rychlé jídlo (tzv. "fast food") na světě, které bylo známo někdy v roce 610 let n.l., kdy je pekli mniši v Jižní Francii a těmito dobrotami upláceli dětičky za to, že se naučili jejich modlitby a obrátily se k Bohu. Původní tvar tohoto pečiva byl složen z pleteného kruhu s křížem uprostřed. Výklad byl přirozeně mythický - měly být připomenuty nástroje, kterými byl Ježíš usmrcen, - kříž a pletený kruh pak představoval provaz. Někteří "badatelé" tvrdí, že jde o symboliku zkřížených rukou při modlitbě a tři takto vzniklé otvory symbolizují svatou Trojici. Není pak divu, že se preclíky pekly o katolických slavnostech a postních dnech, např. na Velký pátek, Popeleční středu a pod. Věřilo se v jejich schopnost ochrany majitele před zlými duchy. Z těchto důvodů se často věšely ve světnicích, v obilnicích jako oběť k rozhojnění úrody a štěstí. Postupem doby preclík změnil trochu tvar i výrobní technologii a tím i chuť a vůbec vznikla řada předpisů. Latinsky se toto pečivo nazývalo "pretiumcuala", což znamenalo podarování, nebo "pretiola" (tj "malá odměna" neboli "úplateček"), který se změnil na italské slovo "brachiola" (malé ruce), který se během doby dál změnilo až na německé "bretzel", to jakmile se pečivo stalo populárním v Rakousku a v Německu. V moderní době (od roku 1935), začaly se preclíky vyrábět strojově. Společnost "The Reading Pretzel Machinery Company" uvedla v těchto letech do provozu první automatický stroj na preclíky. Do té doby byly preclíky tvarovány ručně a později spíše vysekávány či vytlačovány na stroji na sušenky. Vytvarované byly ukládány na plech a vkládány do pece. Dnešní stroj je schopen vytlačit 245 preclíků za minutu, což představuje asi pět tun tvrdých preclíků za den. Pro zajímavost rekord v ruční výrobě byl 57 kusů za minutu a držela ho doposud světová rekordmanka pani Helen Hoff. Strojní inovace umožnila rozšířit preclíky do všech koutů země a napomohla velkému rozvoji tohoto pekárenského odvětví. Snad jen jako dovětek: město Lititz, kde byla zahájena první výroba preclíků, bylo původně darováno a osídleno "Moravskými bratry" a stalo se střediskem jejich víry.
Preclík Anuše Kejřové-Navrátilové
(Anuše Kejřová: "Úsporná kuchařka - Zlatá kniha malé domácnosti", 8. opravené a doplněné vydání, Hradec Králové, 1928, česká kuchyně) Preclík
Suroviny:
  • 250 g ohřáté mouky
  • 1 lžíce práškového cukru
  • 1 špetka drceného zázvoru
  • 10 - 20 g másla nebo sádla
  • špetka soli
    Na kvásek
  • 10 g kvasnic
  • 5-6 lžíc mléka
  • špetka cukru
  • trochu mouky

    Postup přípravy:
  • Na vál nasypeme ohřátou mouku, do ní lžíci tlučeného cukru, špetku rozstrouhaného zázvoru a rozdrobíme v tom máslo nebo sádlo se špetkou soli.
  • Z kvasnic, mléka, špetky cukru a trochy mouky připravíme hustý kvásek, nalijeme jej do připravené mouky a přidáme trochu mléka.
  • Dobře vypracujeme na tuhé těsto a z těsta děláme preclíčky.
  • Nakrájíme na menší kousky těsta, vyválíme je v tenčí tyčinky o síle preclíku, stočíme je v kulatý preclík, při čemž vždy levý konec tyčinky přes pravý konec přehneme, prostředkem je k sobě dobře přimáčkneme a spoj dobře zakulatíme (viz ukázka v dalším předpise).
  • Nejsou-li konce preclíku dobře spojeny (svázány), rády se ve vodě rozvářejí.
  • Preclíky dáváme do vařící vody od knedlíků; nemáme–li této, pak dáme do většího kastrolu vařiti vodu; jakmile začne vříti, zaprášíme ji lžící mouky, (aby preclíky dostaly lesk), přilijeme k vařící vodě sběračku vody studené, abychom var trochu srazili, a pak teprve hotové preclíky do ní vházíme a necháme je v ní chvíli napařiti, tedy na povrchu ztvrdnouti.
  • Pak je rychle vyndáme, obalíme je v máku se solí smíchaném a klademe je na suchý plech.
  • Plech dáme do vyhřáté trouby prudčeji po obou stranách dorůžova péci.
  • Necháme-li preclíky dlouho kynouti, pak se při vaření rády přetrhají – proto jest dobře dříve jeden vyzkoušeti a trhá-li se, tu nutno těsto znovu převáleti a pak ihned preclíky dále dělati.
    Do Ameriky byl pravděpodobně "bretzel" (pak "pretzel") přivezen tzv. "Palantine Germans" - germánskými evropskými imigranty, kteří byly později nazýváni také "Pennsylánští Holanďané" - "The Pennsylvania Dutch", v průběhu let 1800 se zde staly preclíky velmi oblíbeným pečivem. První komerční velkopekárna na preclíky byla otevřena v roce 1861 v tomto městě Lititz (ležícím v Lancaster Country v Pensylvánii) Juliusem Sturgisem. Jak se zde uchytily? Někdy kolem roku 1850, jakýsi tulák vandrující přes toto město byl ubytován a velkomožně pohoštěn tamním pekařem jménem Ambrose Roth. Z vděčnosti a za jeho vstřícnost k jeho žaludku, mu tulák daroval recept na tvrdé preclíky. Roth recept později věnoval svému oblíbenému učni Williamu Sturgisovi. Julius Sturgis, byl moc šikovný chlapec, brzy se osamostatnil a provozoval ve městě úspěšné pekařství v elegantním kamenném domě. Nebál se preclíky zařadit ihned do sortimentu svého obchodu, . . . a počalo se mu dařit náramně. Přestal péci chleba úplně a stal se výhradním výrobcem preclíků a to nejen ve městě, ale tehdy vlastně v celé Americe. Pékárna honosící se jeho jménem stojí ve městě dodnes a pokračuje v této tradici. V dalším receptu - "startovacím", věnovaný nám zmíněnou firmou s dovětkem: "To není ten náš slavný původní recept, ten zůstává tajný a je našim rodinným pokladem". Na tom originálním si můžeme pochutnat jenom když zastavíme před "Lititz Pretzel House", na East Main Street, v Lititz. Když pojedete někdy přes Pennsylvánii a zamíříte na zmíněné město po "Route 772", tak se nezapomeňte stavit.
    Sturgisův klasický preclík
    (Recept ze stránek firmy Sturgis Pretzel House, Lititz, Pennsylvania)
    Suroviny:
  • 1 balíček aktivních kvasnic
  • 1/8 šálku horké vody (40°C)
  • 1 & 1/3 šálku horké vody
  • 1/3 šálku hnědého cukru
  • 5 šálků mouky

    Postup přípravy:
  • Kvasnice rozpustíme v 1/8 šálku horké vody, smícháme s teplou vodou, hnědým cukrem a moukou.
  • Směs promícháme a dobře vypracujeme až je těsto hladké a elastické.
  • Troubu předehřejeme na 250°C.
  • Do velkého hrnce naměříme vodu: na každý šálek vody přidáme dvě lžíce sody a směs uvedeme do varu. Mezitím rozdělíme těsto na stejné díly a rukama uválíme z každého váleček silný asi jako tužka. Pak uchopíme jeho konce, překřížíme je do tvaru zaječích uší, obtočíme a zatáhneme zpět k obvodu – zkrátka uděláme z nich preclík (klikni) »» Podívej se jak se točí.
    Příprava preclíku silně připomíná techniku výroby, v Americe dalšího oblíbeného pečiva, kterým je "bagel", o kterém jsme si v DDK již povídali. Preclíky jsou u nás už od pradávna velmi oblíbeny a předpisy na jejich přípravu najdeme téměř ve všech českých kuchařkách. Snadno je získáme na poutích i v obchodech, a často je konzumujeme spíše ve formě křupavých slaných tyčinek. Preclíky se u nás dělají často tak, že kynuté vypracované těsto vyválíme, pečivo zkroutíme do preclíku, namočíme do mléka rozmíchaného s vejcem, posypeme mákem a solí, položíme na plech a hned pečeme - předtím nevaříme! Nebo je vytvarované ihned pečeme v troubě a před koncem je vytáhneme a potřeme slanou polevou (směs bílku,soli, mouky a vody). Americkým preclíkům, o kterých jsme si zde tak podrobně vyprávěli, které jsou před pečením krátce povařené, říkáme u nás "Vařené preclíky". Do těsta přidáme raději pro zlehčení žloutky, - zde uvádím příklad složení kynutého těsta na tento preclík: 450 g mouky, sůl, citrónová kůra, 2 žloutky rozmíchané ve 150 ml mléka, na kvásek: směs 50 mléka + 30 g kvasnic a nakonec 60 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku na vymaštění plechu pro upečení povařených preclíků (slovensky "praclík"). Z druhého konce světa je ještě recept na klasický tzv. "měkký preclík".
    Měkký preclík
    (Převzato ze stránek Creative Colitis Cookbook, září 2005)
    Suroviny pro 12 kusů:
  • 1 šálek teplé vody
  • 1 balení suchých aktivních kvasnic
  • 1 1/2 šálku mouky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 1/4 šálku mouky
  • 4 šálky vody
  • 2 lžíce sody na pečení
  • 2 lžíce hrubé soli

    Postup přípravy:
  • V míse rozpustíme kvasnice ve vlažné vodě a necháme je stát 10 minut. Přidáme rostlinný olej, sůl a mouku, vše dobře vzájemně promícháme.
  • Pak přidáme zbývající mouku a dobře uválíme, uhněteme je asi během 5 minut.
  • Necháme kynout nejméně jednu hodinu.
  • Těsto rozdělíme na 12 stejných kousků a z každého uděláme kuličku.
  • Necháme opět odpočinout 15 minut a pak kuličky vyválíme na 45 cm dlouhé válečky, ze kterých vytvarujeme preclíky nebo každou můžeme naříznout po délce a upéci jen tyčinky.
  • Troubu předehřejeme na 190°C.<
  • Ve velkém hrnci rozpustíme sodu ve vodě a roztok uvedeme k varu.
  • Mezitím necháme preclíky kynout minimálně jednu hodinu, a pak je vkládáme do vroucí vody asi na 1 minutu.
  • Ihned je vyjmeme a pokládáme na tukem pomazaný pečící plech.
  • Posypeme hrubě drcenou solí a pečeme 12 minut dozlatova.
    Svoji pouť za historií a recepty na preclíky uzavřeme u nás doma, . . . v moravských hraničních horách - na Valašsku. Následující je převzat z výborné publikace Jaroslava Štiky (doporučuji), kterou si můžeme koupit ve Valašském muzeu v Rožnově pod Radhoštěm a jehož součástí je, kromě historických údajů k tamnější stravě, také spousta původních valašských receptů tak, jak je uveřejnily na stranách 147 až 181 Milena Habustová a Vanda Vrlová. Recept není přesně určeno množství mouky, bude záležet na mouce i zkušenosti.
    Valašský preclík
    (Jaroslav Štika: "Lidová strava na Valašsku, Kneifl Praha aj. 1997, česká - valašská kuchyně)
    Suroviny:
  • 500 ml mléka
  • 60 g tuku
  • 20 g kvasnic
  • případně ještě trochu mléka
  • sůl
  • hrubá mouka, tolik, aby těsto bylo tuhé
  • mák se solí nebo cukrem
  • sladké mléko s rumem, na potírání

    Postup přípravy:
  • Zpracujeme hodně tuhé těsto, které rozválíme na 1 1/2 cm silnou placku a z ní krájíme stejně dlouhé tyčinky.
  • Ty pak splétáme do tvaru preclíků nebo koleček a po částech je vhazujeme do vroucí vody.
  • Až vyplavou, jsou dostatečně ovařené, obalíme je v máku se solí nebo v krystalovém cukru a v silně vyhřáté troubě upečeme.
  • Můžeme také neobalené upečené preclíky potírat oslazeným mlékem s rumem.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]