Toasty s pečeným česnekem a modrým sýrem - Roasted Garlic and Blue Cheese Delight
(Recept z Garlic festival, pořádaném v pořádaném v Gilroy (California), který zde předvedla Terra Fox z Iowa, a zvítězila tak ve druhé soutěži česnekových receptů)

Suroviny:
  • 2 celé česnekové hlavičky
  • 190 - 200 g modrého sýru, (Niva, Roquefort, Blue Cheese)
  • cibule šalotka (jarní cibulka nebo pórek)
  • olivový olej (extra virgin)

    Postup přípravy:
  • Předehřejeme troubu na 190°C.
  • Z hlaviček česneku ošoupeme volné slupky, ale poslední dvě necháme! Zabráníme tak oxidaci v česneku obsažených sirných sloučenin a jeho dužina bude proto po upečení lahodně krémovitá.
  • Česnek položíme na malý pekáček a kolem rozložíme několik plátků jarní cibulky (šalotky nebo pórek).
  • Hlavičky česneku pokapeme olivovým olejem a také potřeme malým množstvím oleje dno pekáčku.
  • Pečeme 45 minut, nebo až je dužina česneku měkká; bude to asi za 10 minut hotové,.
  • Pak nasypeme kolem česneku modrý sýr (roquefort) a zamícháme, aby se také pokryl olejem.
  • Pekáček vložíme zpět do trouby a počkáme až se sýr roztaví.
  • Před podávání necháme stát asi 5 minut.
  • Podáváme na stejném talíři a s malými topinkami (toasty).
    »Tvář, kterou jsem si ráno prohlížel při holení v zrcadle, se studentsky ušklíbala. Řekl jsem jí, aby přestala, ale usmívala se na mě dál. Doholil jsem se, oblékl a šel do kuchyně připravit snídani. Odkrojil jsem dva tenké plátky šunky, potřel je směsí citrónové šťávy a meruňkové marmelády, navrch jsem dal višně naložené v alkoholu a celé jsem to položil na gril. Smíchal jsem několik vajíček s mlékem, cukrem, muškátovým oříškem a vanilkou (můj nápad) a pak jsem do toho ponořil tenké krajíčky celopšeničného chleba (taky můj nápad), abych vytvořil své světoznámé francouzské toasty. Takovouhkle snídani jsem dělával Monice předtím.«

    (William L. DeAndrea, 1952 - 1996, americký prozaik: "Televizní vraždy", Bratislva 1984)
    .
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]