Čínské placičky Shao-Ping
(Dagmar Lánská: "Čínská kuchyně", Pressfoto Praha 1978, čínská kuchyně)
Placičky Shao-Ping - díky způsobu přípravy vytvářejí po upečení lístkové vrstvy. Pojídáme je jako zákusek k vínu nebo je podáváme k masitým čirým polévkám. Způsobem přípravy jsou podobné indickým překládaným plackám, zde však k pomazání těsta je používáno přepuštěné máslo ghee
Suroviny:
  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 ml horké vody
  • sádlo
  • 1 vejce
  • sekané burské oříšky nebo sezamová semínka

    Postup přípravy:
  • Do hladké mouky promíchané se špetkou soli přidáváme po lžících horkou vodu, až vypracujeme tužší těsto.; necháme ho asi půl hodiny odležet pod ubrouskem.
  • Pak rozválíme placku, jako na nudle, asi 1-2 mm tlustou, lehce povrch potřeme vlahým sádlem, přeložíme napůl a opět rozválíme.
  • Opět potřeme sádlem a znovu přeložíme.
  • Tento proces opakujeme asi pětkrát.
  • Nakonec placku rozválíme a skleničkou nebo kulatým tvořítkem vykrajujeme placičky.
  • Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými burskými oříšky nebo sezamovými semínky.
  • Upečeme na mírně pomaštěném plechu, v silne vyhřáté troubě, do hnědožluta.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]