Sendviče - získaly název po hraběti John Montangu Sandwichovi, který považoval čas strávený sezením u tabule za ztracený, Aby nemusel přerušovat partii karet, nechal si k hracímu stolku donášet různě obložené pečivo. Sendvič, v dnešní slova smyslu, jsou tenké krajíčky chleba položené na sebe a uvnitř naplněné či obložené např. rybím masem, paštikami, různým masem, majonézou, různými pomazánkami apod. Po obložení jsou ořezány do čtverce a podávají se na míse položené na ubrousku. V Anglii jsou podávány k lunchi nebo čaji.
Suroviny:8 - 10 plátků z veky100 g měkkého salámu (gothaj, pařížský aj.), na proužkyšťáva z jednoho citrónu100 g majolkyworcester2 lžíce strouhaného křenu1 špetka cukru podle chutisůl1 kapie na proužkyzelená petrželka
Postup přípravy:Proužky měkkého salámu pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli kapalinu vsakovat.Majolku rozmícháme s citrónovou šťávou a worcesterem, přidáme strouhaný křen, špetku cukru podle chuti, osolíme a dobře promícháme.Směs s majonézou rozetřeme vidličkou po celé ploše chlebíčku. Ozdobíme proužkem kapie a snitkou petrželky.» Z francouzského tisku: Dlouhé hodiny trvala debata ve francouzské Akademii věd o sendviči se šunkou a sýrem. Diskutovalo se hlavně o tom, kde má na sendviči ležet sýr, zda na šunce nebo pod ní? Tato otázka se stala aktuální poté, co Akademie, jako nejvyšší instance při lektorování odborných lexikonů, měla přesne definovat pojem "Croque monsineur" to jest francouzské označení pro sendvič se šunkou a sýrem. "Nesmrtelní" nakonec rozhodli, že sýr má s definitivní platností ležet na šunce.«