Banketky - sváteční pečivo
(Prima vařečka", TV Prima, říjen 2000)

BanketkaSuroviny:
  • 600 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 150 g oleje
  • 10 g soli
  • 2 vejce
  • 70 g droždí
  • sezamové a lněné semínko


  • Postup přípravy:
    Připravíme kvásek z kvasnic rozpuštěných ve vodě, kam přidáme trochu mouky; můžeme přidat i malé množství cukru.
  • Po smíchání odložíme na teplé místo.
  • Ještě nesolíme! Sůl kvasinky zabíjí!
  • Mouku smícháme se solí, postupně přidáváme mléko a promícháváme.
  • Pak přidáme olej a uděláme poměrně řidší těsto, které dále zpracováváme na pomoučeném válu a dobře vyválíme.
  • Z těsta uděláme váleček, který rozporcujeme na menší díly.
  • Z těchto dílků pak tvarujeme banketky ve tvaru rohlíčků, houštiček, pletýnek, esíček apod.
  • Banketky vložíme na plech pomazaný tukem a pomašlujeme vodou nebo žloutkem a ozdobíme posypáním semínky.
  • Pečeme při 220°C po dobu 10 minut.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]