Briošky dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání Paseka Litomyšl 1996 strana 16, 18 až 24 kusů)
Suroviny:4 šálky prosáté hladké mouky1 kostka lisovaného droždí1/2 šálku vlažné vody1 lžička soli2 lžíce cukru1 šálek rozměklého másla6 velkých vajec
Postup přípravy:Droždí necháme 5 minut vzejít ve vlažné vodě na kvásek, pak přidáme šálek mouky a umícháme hladké těsto. Těsto přemístíme do větší mísy, zalijeme větším množstvím teplé vody, tak aby bylo zcela ponořené a ponecháme na teplém místě. Počkáme až těsto nabude na dvojnásobek a koule těsta vyplave na hladinu - to se stane asi za hodinu. Takto připravené těsto rozmícháme v jiné míse se zbylou moukou, 3 rozšlehanými vejci, solí cukrem a polovinou šálku másla. Přidáme další 3 rozšlehaná vejce se zbytkem másla, důkladně těsto vypracujeme a necháme kynout až opět zdvojnásobí svůj objem. Těsto znovu prohněteme a vytvarujeme z něj kouli, kterou vložíme do vymaštěné mísy, přikryjeme alobalem a dáme na noc do lednice.Druhý den před pečením si nejprve ponecháme menší část těsta stranou na ozdobu a zbytek těsta nakrájíme na stejné kousky.V dlaních vytvoříme kuličky, kterými z poloviny vyplníme vroubkované brioškové formičky vymazané máslem. Každou kuličku nahoře křížem nakrojíme a ještě z odloženého těsta uděláme drobné kuličky, které vsadíme doprostřed každého křížku, jako ozdobu. Naplněné formičky přikryjeme a necháme asi hodinu nakynout zase na dvojnásobek objemu. Pak povrch lehce potřeme žloutkem a pečeme při 230°C po dobu 15 až 20 minut, až do zhnědnutí. Podáváme horké.
ZPĚT do kapitoly
HOME