Briošky dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání Paseka Litomyšl 1996 strana 16, 18 až 24 kusů)

Suroviny:
  • 4 šálky prosáté hladké mouky
  • 1 kostka lisovaného droždí
  • 1/2 šálku vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 šálek rozměklého másla
  • 6 velkých vajec


  • Postup přípravy:
  • Droždí necháme 5 minut vzejít ve vlažné vodě na kvásek, pak přidáme šálek mouky a umícháme hladké těsto.
  • Těsto přemístíme do větší mísy, zalijeme větším množstvím teplé vody, tak aby bylo zcela ponořené a ponecháme na teplém místě.
  • Počkáme až těsto nabude na dvojnásobek a koule těsta vyplave na hladinu - to se stane asi za hodinu.
  • Takto připravené těsto rozmícháme v jiné míse se zbylou moukou, 3 rozšlehanými vejci, solí cukrem a polovinou šálku másla.
  • Přidáme další 3 rozšlehaná vejce se zbytkem másla, důkladně těsto vypracujeme a necháme kynout až opět zdvojnásobí svůj objem.
  • Těsto znovu prohněteme a vytvarujeme z něj kouli, kterou vložíme do vymaštěné mísy, přikryjeme alobalem a dáme na noc do lednice.
  • Druhý den před pečením si nejprve ponecháme menší část těsta stranou na ozdobu a zbytek těsta nakrájíme na stejné kousky.
  • V dlaních vytvoříme kuličky, kterými z poloviny vyplníme vroubkované brioškové formičky vymazané máslem.
  • Každou kuličku nahoře křížem nakrojíme a ještě z odloženého těsta uděláme drobné kuličky, které vsadíme doprostřed každého křížku, jako ozdobu.
  • Naplněné formičky přikryjeme a necháme asi hodinu nakynout zase na dvojnásobek objemu.
  • Pak povrch lehce potřeme žloutkem a pečeme při 230°C po dobu 15 až 20 minut, až do zhnědnutí. Podáváme horké.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]