Lavaš - Khoubz Markouk nebo Lavash Mountain Bread
(Gruzínská kuchyně, zařazeno duben 2004)Lavash (lavaš) - je tenká placka připravovaná z pšeničné mouky, vody, kvasnic a soli. Slouží jako populární chléb ve východních oblastech Středomoří, Iránu a na Kavkaze. Tradičně je zde připravována na stěnách rozpálené hliněné peci "tannur" (tona aj.) zapuštěné do země. Je podobná většímu a tenčímu indickému chlebu "chapati", vhodná k plnění a zabalení např. osmahnutým špenátem, jemně nasekanými rajčaty a strouhaným sýrem nebo potřená směsí olivového oleje (1 šálek), nasekaného česneku ( 2 lžíc), černého pepře (1 lžíce) a soli podle chuti. Ochucené placky jsou pak opečeny na suché pánvi nebo v troubě dozlatova. Můžeme je podávat ke šašliku, kebabu nebo s některou dip-omáčkou, případně jen prostě potřenou máslem a džemem.
Suroviny:
1 balíček droždí (2 lžíce)1 1/2 šálku teplé vody1 lžíce cukru (můžeme vynechat)1-2 lžice soli2 šálky hladké mouky2 šálky celozrnné žitné mouky (nebo také hladkou)2 lžíce rostlinného oleje1/4 šálku pražených sezamových/makových semínek
Postup přípravy:Do přiměřeně velké mísy s teplou vodou rozdrobíme kvasnice a necháme je rozpustit. Přidáme sůl a promíchané prosáté mouky, vypracujeme tuhé těsto, které přendáme na pomoučenou pracovní desku.Pak těsto hněteme až je hladké a elastické, což trvá asi 8 až 10 minut. Z těsta uděláme kouli a umístíme ji v tukem vymazané míse a její povrch pomažeme tukem a z zakryjeme utěrkou a počkáme až nakyne na dvojnásobek původního objemu (trvá to asi 30 minut).
Těsto rozdělíme na 8 dílů; každý z těchto dílů rozválíme na mírně pomoučené pracovní desce na placku o průměru 23 cm. Placky klademe na pečící plech, povrch propícháme vidličkou a mírně zvlhčíme poprášením vodou. Povrch posypeme sezamovými semínky nebo mákem nebo jejich kombinací.Pečeme při 200 °C po dobu 4-6 minut, až jsou placky suché, mírně nahnědlé a pokryté puchýřky. Pak je můžeme bledší stranou nahoru ještě vložit na chvíli pod gril, aby pěkně zhnědly. Placky "lavaš" udržujeme poskládané na sebe v chladu a na suchém místě. Před použitím je jen mírně pokropíme vodou, podáváme je s polévkou, sýrem apod.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME