Chačapuri - gruzínské placky se sýrem
(Alena Vlčková: "3 x 99 specialit sovětské kuchyně", Lidové nakladatelství, Praha, 1986, gruzínská kuchyně)Chačapuri (khachapuri) - je gruzínská národní specialita - smažené placky z nejčastěji z máslového těsta, plněné brynzou, imeretinským ovčím sýrem, který je podobný u nás známému slanému balkánskému sýru. Po upečení jsou do nahoře záměrně ponechané dutiny vložena a pak zapečena celá vejce, případně je sýrová náplň zabalena do trubičky nebo do trojúhelníkového šátečku. Imeretin je historický region v Gruzii.
Suroviny:
500 ml mléka2 vejce1/2 lžičky solimouka - podle potřeby
Na nádivku:500 g ovčího sýra nebo brynzy1 vejce25-50 g másla
Postup přípravy:Z mouky, soli, vajec a mléka vypracujeme obvyklým způsobem nepříliš tuhé těsto, které se nelepí na ruce. Těsto rozdělíme na 4 části a každou rozválíme na pláty tak, aby byly asi 5 mm na silné. Dva pláty pokryjeme sýrovou nádivkou a zbylými dvěma je přikryjeme, důkladně zahneme na okrajích. Položíme na rozpálenou, pokud možno litinovou pánev, přikryjeme pokličkou a pečeme 8-10 minut na mírném ohni. Potom placku obrátíme, pomažeme rozpuštěným máslem a vejcem a pečeme bez pokličky. Chačapuri podáváme horké, pomazané rozpuštěným máslem.
nahoru
Chačapuri z jogurtu
(Georgian Cuisine, 2004)
Suroviny:
Na těsto1/2 litru jogurtu1 vejce1 lžička prášku do pečiva50 g másla nebo margarinu3 šálky moukysůl
Na náplň:1 kg mírně slaného sýru, rozdrobeného6 vajec
Postup přípravy:Vajíčko zamícháme do jogurtu a osolíme. Smícháme kypřící prášek sodu do pečiva a zamícháme do jogurtové směsi. Na moukou poprášené desce vypracujeme těsto a případně těsto poprášíme moukou, aby se nelepilo. Jestliže je sýr příliš slaný, namočíme ho před rozdrobením na několik hodin do vody, pak vyjmeme a osušíme. Těsto rozdělíme na 6 kousků; každý kousek vyválíme na oválnou placku a do jejího středu umístíme 1/6 množství připraveného sýra. Kolem náplně pomažeme těsto rozšlehaným vejcem a okraje přehneme přes náplň jen částečně tak, aby nám zůstal uprostřed otvor s nezakrytým sýrem (viz obrázek), do kterého později rozklepneme vejce. Předehřejeme troubu na 150°C a upečeme chačapuri dohněda. Pak placky vytáhneme z trouby a do vytvořené dutiny na sýr, jako do lodičky, opatrně rozbijeme celá vejce. Placky zasuneme zpět do trouby asi tak na minutku, než se vejce srazí (vypadá to jako když na placku položíme dvě volská oka.) Můžeme však také sýrovou náplň zabalit úplně a povrch jen pomazat vejcem jako v předchozím receptu (viz také obrázek).
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME