Zapečené smetanové brambory
(Petr Stupka v příloze časopisu "Zahrádkář", duben 2010, česká kuchyně)
Zapečené smetanové brambory - jsou dokladem toho, že i z této "obvyklé" a všem dostupné suroviny a surovin můžeme připravit výborný samostatný pokrm nebo přílohu k pečeným masům i drůbeži. V tomto receptu zajímavá přítomnost spařených listů špenátu.
Suroviny pro 2 osoby:
  • 8 menších omytých a oloupaných brambor (nové brambory není třeba loupat)
  • 200 g spařených špenátových listů
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • sůl a pepř podle chuti
  • máslo na vytření pekáčku
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 150 g strouhaného plísňového nebo jiného hodně aromatického sýra
  • 1 lžíce strouhanky
  • kyselou smetanu na ozdobu
  • čerstvě nasekané bylinky na posypání pokrmu na talířích

    Postup přípravy:
  • Brambory nakrájíme na asi půl centimetru silné plátky.
  • Plátky brambor promícháme se spařenými listy špenátu a nasekanými stroužky česneku.
  • Vše nezapomeneme opatrně podle chuti osolít a opepřit.
  • Směs narovnáme do máslem vymazaného pekáčku nebo formy.
  • Ve vyhřáté troubě zapékáme 40 minut při teplotě 180°C.
  • V polovině pečení brambory zalijeme směsí jednoho kelímku smetany na šlehání a 150 g strouhaného aromatického sýra spolu s jednou lžící strouhanky.
  • Na závě zapečení brambor až dozlatova porce na talíři dozdobíme kysanou smetanou a čerstvými nasekanými bylinkami.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]