Brambory v kožíšku
(Z přílohy časopisu "Zahrádkář", červen 2010, česká kuchyně)Brambory v kožíšku - jsou netradiční bramborovou přílohou, rozvoněnou rozmarýnem a vonící rozpečenou slaninou. Jsou chutné, tak jak jen brambory mohou být, a navíc jsou ještě naplněny sýrem. Jak je šťastná naše volba této přílohy poznáme už po páté minutě zapékání. Ta božská vůně!!! Honem s nimi na stůl!
Suroviny pro 4 osoby:12 menších salátových brambor uvařených ve slupce v osolené vodě 12 plátků slaninykousek tvrdého vyzrálého sýra12 snítek rozmarýnu na konci šikmo seříznutých do špičkyolej podle chuti ještě sůl
Postup přípravy:Brambory uvařené ve slupce slijeme a necháme je 10 minut nepřikryté odpařit a trochu zchladnout.Troubu předehřejeme na 180°C.Ze sýra odkrojíme tenké, sotva jako dětská dlaň velké plátky.Každou bramboru podélně nařízneme a zhruba do dvou třetin do nich zasuneme sýr.Každou bramboru obalíme plátkem slaniny a napříč propíchneme krátkou zašpičatělou větvičkou rozmarýnu, aby to drželo pěkně pohromadě.Takto připravené brambory naskládáme do pekáčku (ani ho nemusíme vymazávat) a vložíme do horké trouby.Zapékáme asi 15 minut, až se sýr začne rozpouštět a slanina na povrchu zezlátne.
ZPĚT do kapitolyHOME