Špenátové gnocchetti s pórkem a fazolemi - Spinach gnocchetti with leeks and beans
(Napo Faorenc aj.:"The Great International Cookbook", International Culinary Society New York, 1988)Gnocchetti- jsou drobné italské těstoviny podobné nadýchaným obláčkům a jsou obdobou našich nočků. Podávají a připravují se podobným způsobem jako těstovinové gnocchi ; je to vlastně jejich zmenšená a jemnější verze. Údajně nemají obsahovat brambory, ale v praktických receptech tomu často nebývá. V našich supermarketech je můžeme gnochi najít zabalené do plastových sáčků přímo od italského výrobce. Velmi se hodí k hustým omáčkám a jsou oblíbené např. se špenátem apod.
Suroviny:
2/3 šálku bílých fazolí (cannellini)sůl a pepř dle chuti280 g brambor230 g špenátu2 vaječné žloutky1 šálek moukymuškátový oříšek8 pórků1/2 šálku +3 lžíce másla4 lístky bazalky4 lísky šalvěje1 šálek bílého vína6 lžíc vývaru nejlépe z telecího masa; postačí hovězí
Postup přípravy:
Fazole namočíme minimálně na 12 hodin do vody.Nabobtnalé fazole scedíme a vaříme v osolené vodě asi 75 minut doměkka.Mezitím uvaříme a oloupeme brambory a rozmačkáme na kaši.Na hluboké pánvi podusíme špenát asi 5-7 minut, osušíme a pokud je třeba (u sekaného nebo čerstvého špenátu) rozmixujeme na pyré.Smícháme připravené špenátové pyré s bramborovou kaší, přidáme žloutky, mouku a špetku strouhaného muškátového oříšku, dochutíme solí a vzájemně dobře promícháme na hustou kaši-těsto.Z těsta vytvoříme válečky silné asi jako prsty, které rovnoměrně rozkrájíme na malé nočky neboli gnocchetti..Pórek nakrájíme na čtyřcentimetrové kousky a osmahneme na pánvi asi na 1/2 šálku másla.K pórku přihodíme bazalku a šalvěj, podlijeme vínem a zvolna podusíme.Po chvíli přihodíme uvařené fazole a přilijeme malé množstvím vývaru ze zeleniny, přilijeme masový vývar a několik málo minut podusíme.Na pracovní desce připravené (nakrájené gnocchetti) nahrneme nebo naházíme do vařící osolené vody a asi 2-3 minut vaříme.Uvařené gnocchetti scedíme, ochutíme mletým pepřem a krátce osmahneme na zbytku másla.Podáváme na velmi horkých talířích s fazolemi a pórkem a v případě potřeby ještě polité malým množstvím vývaru z vařené zeleniny.

ZPĚT do kapitolyHOME