Zapečené pórky s brambory
(Inspirováno receptem Viléma Vrabce: "Teplá kuchyně - I. díl", str. 280, St.Zd. nakladatelství, Praha 1961)
Suroviny pro 6 osob:
500 g vařených brambor salátového typu600 g pórku60 g másla nebo pokrmového tukuasi 250 ml zeleninového vývaru nebo vody200 g uzeného masa nebo nejlépe šunky, na čtverečky nebo kostečkysůl a pepř podle chuti3 vejce1 kelimek smetany nebo mléka, (není nutné)olej nebo rozpuštěné máslo na pokapání40 g strouhané housky na vysypání vrstev a ohnivzdorné misky
Postup přípravy:
Celé očištěné nové brambory ve slupce vložíme do hrnce studené osolené vody, tak aby voda přesahovala asi jen jeden centimetr nad brambory.Zakryjeme pokličkou a vodu přivedeme k varu a asi patnáct minut vaříme do poloměkka.Brambory scedíme, necháme trochu vychladnout, pak oloupeme a nakrájíme na plátky.Očištěné a a omyté pórky (jen bílou část) nakrájíme na kousky asi 3 cm dlouhé.Kousky pórku v kastrolu, za občasného podlévání vývarem nebo jen vodou, do poloměkka udusíme. (Poznámka: - případně můžeme přidat k pórku hrst rozpůlených malých žampiónů)Mezitím ohnivzdornou misku vymažeme máslem nebo pokrmovým tukem a vysypeme strouhankou.Do misky pak střídavě vkládáme plátky brambor, uzeninu (šunku) a podušený pórek případně se žampiony.Každou vrstvu posypeme vždy ještě trochu strouhankouNaplněnou misku vložíme do předehřáté trouby (asi na 150 -160 °C) a její obsah necháme důkladně prohřát.Mezitím v osoleném a opepřeném mléce nebo smetaně rozkvedláme vejce spolu se strouhaným sýrem.Touto směsí zalijeme již rozehřátý obsah zapékací misky.Povrch můžeme ještě posypat strouhankou případně i sýremTeplotu trouby zvýšíme na 180°C a pokrm zapečeme během asi 25 minut nebo až je povrch zlatavě hnědý.Podáváme s kyselou okurkou a případně ještě zdobíme naloženou červenou řepou.
ZPĚT do kapitolyHOME