Mačkané křupavé brambory na plechu
(Magazin pro zákazníky Albert", recept od Dity P., str 41, červen 2009, vegetariánská kuchyně)Brambory pečené na plechu - mají mnoho variací. U tohot receptu je důležité brambory před vlastním pečením v troubě nebo pod grilem předvařit a palcem je promáčknout (!). Skvělé jsou např. křupavé brambory pečené tímto způsobem současně se stroužky česneku ve slupce, s červenou cibulí rozdělenou na klínky, s rozmarýnem aj. Nemusíme se bát přidat ani zeleninu, jako je dýně, paprika, mrkev a kdo to opravdu nevydrží bez masa přidá i slaninku na čtverečky nakrájenou. V DDK je bylo již dříve několik podobných receptů uvedeno.
Suroviny pro 4 osoby:
1 kg nových brambor ve slupce4 -5 lžíc olivového oleje2 lžičky dijónské hořčice5 snítek čerstvého rozmarýnumořská sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:
Celé očištěné nové brambory ve slupce vložíme do hrnce studené osolené vody, tak aby voda přesahovala jen centimetr nad brambory.Zakryjeme pokličkou a vodu přivedeme k varu a dvanáct minut vaříme.Brambory scedíme a necháme trochu vychladnout.Každou bramboru pak promáčkneme palcem tak, aby praskla slupka.Mezitím troubu již máme předehřátou na 200°C a tak v misce prošleháme olej s horčicí.Brambory rozložíme na plech a rovnoměrně je pokapeme olejovo-hořčičnou směsi (olivový olej s dijónskou hořčice dodají bramborům pikantní příchuť).Brambory pak ochutíme čerstvým rozmarýnem tak, že přímo nad plechem ze snítek stáhneme lístky proti směru jejich růstu.Ještě brambory na plechu osolíme hrubozrnnou mořskou solí (pozor solí víc než kamenná!).Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby, a pokud máme rádi brambory křupavé zapneme na posledních 10 minut nad plechem gril.
ZPĚT do kapitolyHOME