Mačkané křupavé brambory na plechu
(Magazin pro zákazníky Albert", recept od Dity P., str 41, červen 2009, vegetariánská kuchyně)
Brambory pečené na plechu - mají mnoho variací. U tohot receptu je důležité brambory před vlastním pečením v troubě nebo pod grilem předvařit a palcem je promáčknout (!). Skvělé jsou např. křupavé brambory pečené tímto způsobem současně se stroužky česneku ve slupce, s červenou cibulí rozdělenou na klínky, s rozmarýnem aj. Nemusíme se bát přidat ani zeleninu, jako je dýně, paprika, mrkev a kdo to opravdu nevydrží bez masa přidá i slaninku na čtverečky nakrájenou. V DDK je bylo již dříve několik podobných receptů uvedeno.
Křupavé Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 kg nových brambor ve slupce
  • 4 -5 lžíc olivového oleje
  • 2 lžičky dijónské hořčice
  • 5 snítek čerstvého rozmarýnu
  • mořská sůl a pepř podle chuti

    Postup přípravy:
  • Celé očištěné nové brambory ve slupce vložíme do hrnce studené osolené vody, tak aby voda přesahovala jen centimetr nad brambory.
  • Zakryjeme pokličkou a vodu přivedeme k varu a dvanáct minut vaříme.
  • Brambory scedíme a necháme trochu vychladnout.
  • Každou bramboru pak promáčkneme palcem tak, aby praskla slupka.
  • Mezitím troubu již máme předehřátou na 200°C a tak v misce prošleháme olej s horčicí.
  • Brambory rozložíme na plech a rovnoměrně je pokapeme olejovo-hořčičnou směsi (olivový olej s dijónskou hořčice dodají bramborům pikantní příchuť).
  • Brambory pak ochutíme čerstvým rozmarýnem tak, že přímo nad plechem ze snítek stáhneme lístky proti směru jejich růstu.
  • Ještě brambory na plechu osolíme hrubozrnnou mořskou solí (pozor solí víc než kamenná!).
  • Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby, a pokud máme rádi brambory křupavé zapneme na posledních 10 minut nad plechem gril.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]