Bavorské bramborové šišky se zelím
(Fritz Faist: "Chutná vegetariánská kuchyně", str. 88, Falken-Verlag GMbh 1988 a Neografia Martin 1991, vegetariánská kuchyně)Bavorské šišky se zelím - nám budou již při přípravě těsta silně připomínat naše bramborovéch knedlíky. Rozdíl bude až v tom, že z těsta vytvoříme válečky tvaru menší šišky a nebudeme je vařit ve vodě jak jsme zvyklý, ale osmažíme je na oleji dozlatova. U přípravy zelí bude snad jediný rozdíl - přídavek bílého vína, ale to někdy také děláme. Naše sousedství s Bavorskem značně poznamenalo již starou českou kuchyni, je tomu i dodnes a ovlivňují se navzájem dodnes. Kuchařka našich jižních sousedů obsahuje jídla, která jsou si s našimi velmi podobná (sekaná, vepřová pečeně, tlačenka, vařené koleno vuřty, karbanátky, knedlíky a pivo). V některých specialitách (např. věhlasné bílé bavorské klobáse aj.) a surovinách (např. častější použití koření muškátu) se však se kuchyně poněkud liší. Za typicky bavorskou zeleninu je kromě jiného považováno zejména bílé hlávkové zelí. Nejčastější přílohou německé kuchyně jsou brambory v různých provedeních, pak nudle, méně je oblíbená rýže a všudypřítomné a vítané jsou zde knedlíky. V jihoněmeckých kuchařkách se předpisy na knedlíky ve velkém rozsahu objevují už od 17. století. Jenom v samotném Bavorsku jich v kuchařských knihách můžeme najít více než 40 druhů, přirozeně s mnoha místními odlišnostmi. Připravují se jak houskové, tak bramborové. Podávají se ve všech možných variantách (i jako např. jako šišky smažené, viz recept) a prakticky jsou podávané téměř se vším. Najčastěji s již zmíněným velmi oblíbeným dušeným bílým zelím. Následující recept lze považovat za přísně vegetariánskou variantu sytého bavorského jídla se "smaženými bramborovými šiškami".
Suroviny pro 4 osoby:
Na bramborové šišky:1000 g brambor, uvařené oloupané200 g celozrnné mouky1 vejcesůl, nejlépe mořskáčerstvě mletý pepř1 špetka muškátového květuolej na opečení
Na zelí:4 lžíce másla1 cibuli, najemno nakrájenou1 malá hlávka bílého zelí, nastrouhaná1 šálek bílého vína250 ml zeleninového vývaru1 lžička kmínu1-2 lžíce ovocného octašpetka cukru nebo podle chutisvazek pažitky
Postup přípravy:
Příprava bramborových šišekOloupané uvařené brambory protlačíme sítem, přidáme prosátou mouku, vejce a vše zpracujeme na tužší těsto.Těsto okořeníme mořskou solí, pepřem a muškátovým květem.Z těsta vyválíme na dva prsty silné šišky, které opečeme ze všech stran na oleji dozlatova.Smažíme je až když máme zelí téměř hotové a a pokládáme je na papírové ubrousky k odsátí nadbytečného tuku
Příprava bavorského zelí:V časovém předstihu rozehřejeme v kastrolu máslo (olej) a krátce na něm podusíme cibuli dosklovita.Pak k cibuli přidáme nastrouhané zelí a krátce podusíme.Podlijeme bílým vínem, dolijeme zeleninovým vývarem, okořeníme kmínem, podle libosti ochutíme ovocným octem a cukrem.Pak zelnou směs pod pokličkou dusíme při střední teplotě 25-30 minut.
Podávání pokrmu:Zlatohnědé šišky zbavené z části tuku na papírových ubrouscích a ještě v teplé nanaranžujeme na talíře s dušeným zelím posypaným čerstvě nakrájenou pažitkou.
ZPĚT do kapitolyHOME