Piemontské bramborové šišky s houbami a rajčatovou omáčkou
(Recept z časopisu "Katka - Nejlepší recepty", číslo 8, str. 49, Burda Praha, srpen 2003)
Suroviny pro 4 osoby:
Na bramborové šišky:50 g sušených hřibů, namočených asi 30 minut ve studené vodě1 kg moučných brambor, uvařených ve slupce100 g krupice1 vejce1 žloutekasi 150 g hrubé moukysůl
Na rajčatovou omáčku:800 g rajčat, spařených a oloupaných1 cibule, nadrobno nakrájená1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný2 lžíce olivového oleje1 bobkový list1 lžička sušeného tymiánupepř
Postup přípravy:
Příprava bramborových šišek s houbami:Nabobtnalé houby přelijeme přes síto, tekutinu zachytíme a houby najemno posekáme. Brambory slijeme a necháme dojít páru. Oloupeme a ještě horké je prolisujeme a pak teprve necháme vychladnout.
Prolisované brambory promísíme s krupicí, vejcem, žloutkem, nasekanými houbami, solí a hrubou moukou na těsto.Z těsta vytvarujeme válečky, odkrajujeme 2 - 3 cm dlouhé šišky, které zmáčkneme vidličkou. Vidlička zanechá na šiškách ozdobný rýhovaný povrch a bude to pak pěkně na talíři vypadat.Do varu uvedeme dostatečné množství osolené vody. Do vařící vody vložíme bramborové šišky a asi 5 minut vaříme. Když vyplavou a jsou hotové, vyjmeme je a necháme dobře okapat.
Příprava rajské omáčkySpařená rajčata zbavíme slupky i semínek a dužinu pokrájíme na kostky. V kastrolu na rozehřátém olivovém oleji osmahneme cibuli, česnek s bobkový list. Přidáme rajčata a zalijemem vodou z hub. Na mírném ohni dusíme po pokličkou zhruba 15 minut. Pak vyjmeme bobkový list, ochutíme tymiánem, osolíme a opepříme.Bramborové šišky s houbami podáváme na talířích přelité rajskou omáčkou a můžeme ještě ozdobit čerstvými tymiánovými nebo bazalkovými lístky.
ZPĚT do kapitolyHOME