Smažené bramborovo-krupkové řízky
(A. Houžvička aj.: "Receptury teplých jídel", Merkur Praha 1972, bezmasé jídlo, česká kuchyně)
Suroviny pro 5 porcí:
400 g vařených brambor ve slupce, oloupané, až druhý den nastrouhané1 vejce50 g hrubé mouky, prosáté50 g strouhanky150 g trhaných krupek25 g soli nebo podle chuti25 g hladké mouky na obalení125 g stolního oleje
Na trojobal:1 vejce50 ml mléka50 g hladké mouky125 g strouhanky
Příloha: špenát nebo jiná zelenina
Postup přípravy:
Ve slupce doměkka uvařené omyté brambory za tepla oloupeme, a necháme rozložené v chladné místnosti.Druhý den brambory jemně semeleme na strojku nebo nastrouháme do mísy. Přidáme vařené, dobře propláchnuté a okapané trhané krupky, vejce, sůl, jemně prosátou strouhanku a propracujeme v tuhé těsto.Z těsta vytvoříme obdélníkové, ploché řízky. Při tvoření řízků, poprašujeme vál hladkou moukou. Ŕízky obalíme v hladké mouce, v mléce s rozkvedlanými vejci a ve strouhané housce (trojobalu). Smažíme v mírně rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.Ŕízky můžeme připravovat raději menší a podávat dva na jednu porci. Jako přílohu podáváme špenát nebo jinou zeleninu. Podáváme čerstvé, pravě usmažené.
ZPĚT do kapitolyHOME