Zapékané brambory se slaninou a vejci - Rakott krumpli
(Arnikó Gergely: "Culinaria Hungaria", str. 148, Culinaria Könemann, Cologne 1999, maďarská kuchyně)

Suroviny:
  • 1,2 kg brambor vařených ve slupce ve slané vodě
  • 150 g slaniny
  • 4 vejce natvrdo, oloupaná, na plátky
  • 200 g debrecínských párků nebo jiných kořeněných klobásek, na plátky
  • máslo
  • 300 ml kyselé smetany
  • 30 g (2 lžíce) jemné strouhanky, není nutná

    Postup přípravy:
    Brambory uvařené ve slupce ve slané vodě oloupeme a nakrájíme na plátky. najemno nakrájenou slaninu osmahneme na pánvi bez oleje dokřupava a dozlatova. Pečící misku vymažeme máslem a dno pokryjeme plátky bramborů, na ně položíme vrstvu vajíček a párků. Pokropíme kyselou smetanou a položíme vrstvu osmahnuté slaniny částí vypečeného omastku. Pak pokračujeme stejným způsobem v kladení dalších vrstev stejným způsobem dokud všechny suroviny nespotřebujeme. Ponecháme si však něco slaniny i s omastkem a kyselou smetanu na zakončení. Zakončíme vrstvou brambor, které pokropíme zbývající smetanou a položíme zbývajícíc plátky slaniny a pomastíme vypečeným omastkem. nakonec můžeme vše posypat strouhankou, není to však nutné. Brambory upečeme v předehřáté troubě při střední teplotě (180-220°C) za dobu 40 minut, až je povrch zbarvený dohněda. Pokrm podáváme se sezónním zeleninovým salátem nebo s naloženou zeleninou. V alternativní verzi pokrmu můžeme slaninu vynechat a nahradit ji rozpuštěným máslem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]