Základní bramborové těsto a jeho využití
(Tereza Nosálová, redaktorka časopisu "Apetit" v příloze "LÉTO" deníku Dnes, srpen 2006)

Suroviny:
Na těsto:
  • 700 g větších moučných brambor, den předem uvařených ve slupce
  • cca 150 g hrubé mouky
  • 100 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce škrobové moučky (Solamyl apod.)
  • sůl na dochucení


  • Postup přípravy:
    Příprava základního bramborového těsta:
    Den předem očistíme přibližně stejně velké moučné brambory, zalijeme vařící vodou a uvaříme asi během 20 minut doměkka. Slijeme vodu a necháme je vychladnout a pak umístíme do chladničky. Druhý den je zbavíme slupky ostrým nožem. Oloupané brambory nastrouháme na nerezovém struhadle nebo rozmělníme v robotu či jiným způsobem. Rozmělněné brambory vložíme do větší mísy nebo je překlopíme na pracovní plochu - vál. Ve středu vytvořeného kopečku uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce a navíc přidáme jeden žloutek. Posolíme a přisypeme mouku, krupičku a škrobovou moučku. Nejprve vařečkou a pak rukama vše zpracováváme, až se suroviny spojí. Podle potřeby podsypáváme trochou mouky a přitom rychle rukama vše hněteme, až vznikne tvárné a vláčné těsto. Je možné, že budeme muset přidat ještě jedno vejce nebo přidat i něco víc mouky, Brambory můžou rozdílně absorbovat vlhkost. Každopádně těsto nenecháváme dlouho stát, stáním řídne v důsledku zpětného vylučování vody z brambor. S připraveným základním bramborovým těstem můžeme naložit různým způsobem a připravit např.: houskové knedlíky, nočky, šlížky, placky, koblížky, taštičky apod.

  • Příprava houskových knedlíků:
    Kostičky ze dvou starších rohlíků nasucho opražíme na pánvi nebo v troubě na plechu. Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Kostičky rohlíků zapracujeme do základního bramborového těsta spolu několika lžícemi sekané zelené petrželky a špetkou muškátového oříšku. Vytvarujeme hnedlíky, které vaříme zhruba 20 minut. Před vybráním raději jeden překrojíme a zkontrolujeme, zda je i uvnitř již hotový.
  • Příprava nočků/šlížků z bramborového těsta:
    Ze základního bramborového těsta lžící vykrajujeme noky nebo vyválíme krátké válečky, házíme je do vroucí vody a povaříme 10 minut. Můžeme je podávat s dušenými žampiony/hříbky přelité kysanou smetanou a taveným sýrem. Vhodné jsou i k různým omáčkám s masem.
  • Příprava placek:
    Do základního bramborového těsta zapracujeme hrst sekané zeleniny nebo jiných zelených bylinek. Rozválíme těsto na vyšší placku, na kterou nasypeme 120 g strouhaného parmazánu nebo podobného sýru. Placku upečeme v troubě při 180°C během asi 15 minut. Podáváme ji nakrájenou na řezy...
  • Příprava koblížků:
    Do základního bramborového těsta přidáme 2 lžíce krupicového cukru a sáček prášku do pečiva. Upravené těsto rozválíme na plát vysoký asi 2 centimetry. Z plátu pomocí skleničky vymáčkeme koláčky, které osmažíme ve větším množství oleje.
  • Příprava taštiček:
    Z rozváleného základního bramborového těsta vytvarujeme taštičky, které můžeme naplnit např. povidly nebo z nich vymačkáme větší oválné placky Placky povaříme 10-15 minut ve vodě a pak podáváme sypané mákem a cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]