Brambory na paprice - Paprikas krumpli
(Aniko Gergely: "Culinary Hungary", Könemann Cologne, 1999, maďarská kuchyně)Paprikas krumpli - neboli brambory na paprice je jednoduché a levné jídlo připravované ze surovin, které vždy byly po ruce v každé maďarské domácnosti a přitom je chuťově tak delikátní. K bramborám je potřeba jen sádlo nebo vypečený tuk, cibule a mletá paprika. Pokrm nám silně připomene u nás oblíbený bramborový guláš.
Suroviny:1,5 kg brambor2 zelené paprikové lusky2 rajčata150 g uzené slaniny nebo 1/3 šálku (80 ml) oleje1 velká cibule2 stroužky česneku (nejsou nutné)pořádná špetka drceného kmínu (není nutná)vrchovatá lžička mleté sladké paprikysůl
Postup přípravy:
Oloupeme brambory a podélně je rozkrojíme na čtvrtky. papriky nakrájíme na kroužky a rajčata na kousky. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme je až pustí tuk (nebo rozehřejeme olej),. Jmene nasekanou cibuli přidáme ke slanině nebo oleji. Přidáme rozdrcený česnek a kmín, pokud je použijeme. Kastrol odstraníme z ohně a její obsah posypeme paprikou a přidáme čtvrtky brambor.. , parikové luskya rajčata. Ochutíme solí a zadobře úpromícháme. Přidáme malé množství vody a vaříme na silném ohni. Když již se začnou brambory, tak s nimi již nemícháme ale pouze nakláníme s kastrolem z boku na bok. Pouze jen opřidáme tolik vody jak je odhadem potřeba k uvaření brambor. Omáčka nby neměla být příliš hustá. V zimním období můžeme rajčata a paprikové lusky nahradit nakládaným lečem. Dnes již není obtížné koupit tyto suroviny zcela čerstvé v zelinářství po celý rok.
Varianta:
Připravíme pokrm jen s malým množstvím omáčky a úplně na konec vaření přidáme klobásky (např. paprikové nebo grilovací). Dále těsně před podáváním přimícháme do horkého pokrmu několik lžíc kyselé smetany .
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME