Bramborové šlejšky - šuperlíky či rejpulce
(Ze zápisníku bábinky Věry Čermákové z Kyjova, česká kuchyně)
Suroviny:
800 g oloupaných brambor uvařených ve slupce200 g hrubé mouky 1 vejce1 žemle sůl40 g sádla
Postup přípravy:
Brambory uvaříme ve slupce den předem a oloupeme. Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme prosetou mouku, vejce a sůl, rychle zpracujeme v těsto (stáním řídne !, poněvadž osolené brambory rychle pouští vodu) a uděláme malé tenké válečky. Válečky vsypeme do vařící osolené vody, uvaříme ocedíme. Po odkapání vody je rozložíme společně se žemlí pokrájenou na kostičky, na dobře promaštěný pekáč a krátce zapečeme v troubě. Podáváme buď se zelím nebo posypané strouhaným perníkem, omaštěné máslem a pokapané medem.
ZPĚT do kapitolyHOME