Slovenské brynzové halušky
("Prima vařečka", TV Prima, 2000, slovenská kuchyně)

Suroviny:
  • 500 g syrových brambor
  • 1 vařený brambor
  • polohrubá mouka
  • 1 lžíce škrobu
  • sůl
  • brynza
  • uzená slanina nebo špek


  • Postup přípravy:
    Syrové brambory nastrouháme na jemnějším struhadle, přidáme vařený nastrouhaný brambor, škrob a mouku. Vypracujeme těsto tužší konzistence. Lžičkou tvarujeme halušky, které vaříme 8 - 10 minut v osolené vodě. Scedíme na sítku, přelijeme horkou vodou a přidáme brynzu a osmažený tuk nebo anglickou slaninu.
    »"Kristýna se oblékla, umyla a učesala. Nejvíce času ji zabral dlouhý černý cop. Podívala se na hodiny: bylo čtvrt na čtyři. Bosá vběhla do kuchyně, přiložila dříví do kamen a dala se do vaření. Napřed nalila vodu do velkého kastrolu, přikryla ho pokličkou a postavila na kamna. Ze sklepa přinesla plný košík brambor a dvacet z nich oškrábala. Postrouhala je na jemném struhadle a zahustila hladkou moukou. Nakoukla pod pokličku, voda ještě nevřela. Spěchala. Všechno dělala v jakémsi transu a párkrát se přistihla, že se v myšlenkách toulá kdesi po loukách. Kdesi? Ne, zastavila se v mysli, přesně na jedné louce. Bude tam? Bude? Nebo bude kosit jinou louku, jinde? Bude? Nebude? Ech! Voda ještě pořád nevřela. Nakrájela nadrobno slaninu, upražila ji na pánvičce. Konečně se vody v kastrolu rozklokotala. Vzala prkýnko, vyklopila na ně kus bramborového těsta a vidličkou začala sekat halušky do vroucí vody. Sekala, sekala, namáčela vidličku do vody a znovu sekala. Občas se jí podařila haluška jako holubí vejce, ale nechala ji ve vroucí vodě, která ji stříkala na ruce i na šaty. Nedbala, sekala dál, chvílemi haluškami zamíchala. Odstavila upraženou slaninu, ochutnala křupavé a voňavé škvarečky a čekala, až halušky vyplavou a voda nad nimi vzkypí. Mezitím nadrobila do velké mísy tlustou vrstvu brynzy. Halušky už vřely; začala je vybírat dřevěným cedníkem. Nepromývala je, jenom počkala, až z nich odkape šlemová voda, a slizké a horké je sypala na brynzu. Ta pod nimi měkla a rozpuštěla se. Kristýna vybrala z vroucí vody zbylé halušky a znovu na ně nadrobila vrstvu brynzy. Utěrkou popadla horkou pánvici a omastek s praženými škvarky vylila na brynzu a halušky. Omastek v míse zasyčel a vsakoval se do mezer. Kristýna uchopila dlouhou dřevěnou lžíci a zamíchala haluškami, brynzou i škvarky. Do chřípí ji uhodila známá silná vůně. Nadechla se, polkla sliny. Nevydržela to a špičkou lžíce halušky ochutnala. Přisolila je a znovu zamíchala. Do kuchyně vešla matka s hrotkem mléka.«

    (Peter Jaroš (1940), slovenský prozaik: Tisíciletá včela, Praha 1986)
    Odkaz na další recept v DDK
  • Slovenské halušky

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]