Střapáčky
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 191, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny
  • 6 menších syrových brambor
  • 500 g hrubé mouky
  • sůl

    Postup přípravy:
    Do mouky v míse nastrouháme syrové brambory, osolíme a horkou vodou zaděláme hustší těsto. Na malé prkénko rozetřeme část těsta ve vrstvě na malík vysoké. Oddělíme nožem pruh asi 4 cm široký a nožem z něho odsekáváme malé kousky přímo do vařící osolené vody. Vaříme asi 6 minut. Pak je vybereme cedníkem a podáváme se škvarky a dorůžova osmahnutou cibulkou.

    Tento pokrm je vlastně obdobou populárních
    slovenských halušek a když ještě vmícháme brynzu, tak rozdíl je ještě menší. To můžeme porovnat z následujícího receptu z moravsko-slovenského pomezí.

    Střapačky s brynzou
    (Z výpisků MUDr. Zdeny Čermákové, Lázně Luhačovice, zařazeno 2000, česká kuchyně)
    Suroviny
  • 100 g brambor
  • 500 g hladké mouky
  • 80 g špeku
  • 200 g brynzy
  • 60 g cibule
  • sůl
  • bylinky: kopr, pažitka


  • Postup přípravy:
    Očištěné syrové brambory nastrouháme a smícháme z moukou a solí. Část těsta dáme na destičku a nožem krájíme a házíme je do horké vody. Uvařené vybereme, promícháme s brynzou a polijeme opraženou postrouhanou cibulkou. Cibulku opražíme na slanině pokrájené na kostky. Místo cibulky můžeme střapačky (halušky) posypat pažitkou nebo koprem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]