Střapáčky
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 191, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny6 menších syrových brambor500 g hrubé moukysůl
Postup přípravy:
Do mouky v míse nastrouháme syrové brambory, osolíme a horkou vodou zaděláme hustší těsto. Na malé prkénko rozetřeme část těsta ve vrstvě na malík vysoké. Oddělíme nožem pruh asi 4 cm široký a nožem z něho odsekáváme malé kousky přímo do vařící osolené vody. Vaříme asi 6 minut. Pak je vybereme cedníkem a podáváme se škvarky a dorůžova osmahnutou cibulkou.
Tento pokrm je vlastně obdobou populárních slovenských halušek a když ještě vmícháme brynzu, tak rozdíl je ještě menší. To můžeme porovnat z následujícího receptu z moravsko-slovenského pomezí.
Střapačky s brynzou
(Z výpisků MUDr. Zdeny Čermákové, Lázně Luhačovice, zařazeno 2000, česká kuchyně)
Suroviny 100 g brambor500 g hladké mouky80 g špeku200 g brynzy60 g cibule sůlbylinky: kopr, pažitka
Postup přípravy:
Očištěné syrové brambory nastrouháme a smícháme z moukou a solí. Část těsta dáme na destičku a nožem krájíme a házíme je do horké vody. Uvařené vybereme, promícháme s brynzou a polijeme opraženou postrouhanou cibulkou. Cibulku opražíme na slanině pokrájené na kostky. Místo cibulky můžeme střapačky (halušky) posypat pažitkou nebo koprem.
ZPĚT do kapitolyHOME