Klouzáky
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 190, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny:
  • 1 kg oloupaných syrových brambor
  • sůl
  • 1 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 60 g strouhané housky
  • sádlo na omaštění
  • 1 cibule na posypání

    Postup přípravy:
    Očištěné syrové brambory nastrouháme, osolíme a po chvíli slijeme vylouženou vodu. Přimícháme vejce, strouhanku a mouku. Z vymíchaného těsta vykrajujeme lžící noky do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou. Krátce po zavaření je zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Vaříme podle velikosti 8 až 10 minut. Klouzáky vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme dobře okapat, mastíme sádlem s cibulkou a podáváme s kysaným zelím. Jak je zřejmé, klozáky jsou jen krajový název pro malé knedlíčky-nočky ze syrových brambor.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]