Bramborák kynutý aneb Domažlický bramborák
(Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 194, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
Suroviny:
Na kvásek:3 - 4 lžíce hladké mouky125 ml mléka1 lžička cukru50 g droždí
Na těsto:500 g syrových brambor500 g vařených brambor2 vejce200 g tučného masa nebo škvarků2 stroužky česnekusůl a pepř1 rovná lžička majoránkysádlo na vymazání pekáče
Postup přípravy:Z rozdrobeného droždí, mléka, mouky a cukru připravíme kvásek a necháme vzejít.Mezitím nastrouháme syrové brambory, přidáme brambory prolisované nebo také nastrouhané, sůl s česnekem, koření, vejce ušlehaná do pěny. Vmícháme kvásek a nakonec drobně usekané maso.Pekáček silně vymažeme tuhým tukem, směs do něho nalijeme a necháme nakynout.Vykynuté těsto silně na povrchu pomastíme a upečeme dozlatova.
ZPĚT do kapitolyHOME