Brandenburské "puffer" se slaninou a sýrem
(Magazin MF Dnes - Magazín, německá kuchyně, 1999)
Suroviny:
  • 1 kg brambor
  • 250 g sýra nebo tvarohu
  • 2 vajíčka
  • sůl
  • 100 g slaniny na kostičky
  • sádlo na smažení, případně olej
  • sůl


  • Postup přípravy:
  • Syrové brambory nastrouháme a osušíme utěrkou.
  • Do brambor přimícháme tvaroh, vajíčka, slaninu a osolíme. Ze směsi vytvarujeme placky, které vkládáme na rozpálené sádlo.
  • Pojídáme je jen tak, bez přílohy.
    » A což teprve to naše bohatství? Když chudý Němec ráno vstává a ptá se ženy, co bude dnes k obědu, slyší každý den stejnou odpověď: Erdepfl. Jen tak někdy pro změnu má také kartofln. Jak mu je, asi potom celý den, chudákovi, když každé ráno slyší totéž a jedno?! Kdežto my? - My také jíme jen brambory a zas jen brambory, ale přece máme každý den něco jiného: v neděli kartofljes, v pondělí žemakes, v úterý erdepl, ve středu bulbes, ve čtvrtek barbuljes, v pátek třeba krupmírn a na svatý šábes si uděláme kugl-bramboráček. Zůstaneme proto své krásné jidiš věrni až do příchodu Mesiášova.«
    (Jiří Langer, 1894-1943, básník, publicista a překladatel: "Devět bran", 1937)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]