Brambory podle Escoffiera
(Jaromír Trejbal: "Český kuchař ve francouzské kuchyni", Lidová demokracie, příloha týdeníku Naše rodina, Praha 1992, francouzská kuchyně)
Brambory - tak jak je dělal Escoffier, nazývaný "Kuchař králů a král kuchařů", jsou velmi jednoduché a přitom výborné. Lze je podávat ke všem pečeným minutkám nebo třeba jen se ztraceným vejcem či s opečenou uzeninou. Auguste Escoffier se narodil v Villeneuve-Loubet, Alpes Maritimes, blízko Nice ve Francii v roce 1846. Jeho kariéra kuchaře započala v jeho dvanácti letech, když vstoupil do učení v restauraci svého strýce v Nice. Později se stal nejvyhlášenějším kuchařem všech dob. Působil více jak sedmnáct let u anglického královského dvora. Byl poměrně zámožný a vydal mnoho odborných knih. Spoluotevřel několik věhlasných hotelů např. v roce 1898 s famózním švýcarským hotelierem Césarem Ritzem "Hôtel Ritz" v Paříži a v roce 1898 hotel "Carlton" v Londýně a další po celé Evropě. Šéfkuchaři na celém světě považují jeho knihu "Ma cuisine" (Moje kuchyně) za nejlepšího rádce v jejich oboru. Tato kniha vyšla v nákladu několika milionů výtisků. Escoffier zavedl do vysoké francouzské kuchyně jednoduchost, . . . nakonec posuďte sami!
Suroviny:
  • 500 g brambor
  • 1 lžíce strouhanky ze střídky veky
  • 1-2 stroužky česneku, utřené
  • petrželka, jemně nakrájená
  • máslo na osmahnutí


  • Postup přípravy:
  • Kvalitní neloupané brambory uvaříme ve vodě se solí a kmínem. (Méně kvalitní raději vaříme oloupané ve slané vodě.)
  • Necháme je trochu prochladnout, pak je nakrájíme asi na půlcentimetrové plátky.
  • V kastrole rozpustíme máslo, plátky na něm za stálého míchání mírně opečeme.
  • Pak přidáme strouhanku, kterou po nich rozsypeme.
  • Přidáme utřené stroužky česneku, jemně nakrájenou petrželku.
  • Po promíchání společně ještě chvíli osmahneme a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]