Gratinované arabské brambory
( Recept z arabské kuchyně, 1999)
Brambory - s "Arabským kořením" od Antonína, připravené podle podle receptu je výborné a chutné jídlo. Může být buď samostatným vegetariánským pokrmem nebo zajímavou přílohou k jakémukoliv masu.
Suroviny:
  • 1,5 kg brambor
  • 2 středně velké cibule
  • 125 g másla
  • 250 g žampionů (čerstvých)
  • 1 lžíce směsi koření "Arabská"
  • sůl
  • 250 g (1 kelímek) zakysané smetany
    Na posypání: 100 g strouhaného sýra (dle chuti)
    Příloha: zeleninová obloha (hlávkový salát, rajče, salátová okurka, kukuřice apod.)


  • Postup přípravy:
  • Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné.
  • Na másle zpěníme cibulku, přidáme 1 lžíci směsi koření "Arabská" a osmahneme dozlatova.
  • Přidáme nakrájené brambory, sůl, podlijeme vodou a dusíme doměkka.
  • Vody dáme raději trochu méně, aby se brambory nerozvařily a zbylou vodu slijeme.
  • Mezitím na másle opečeme na čtvrtky nakrájené žampiony.
  • Uvařené brambory opatrně promícháme s opečenými žampiony a zakysanou smetanou.
  • Vše vložíme do zapékací nádoby, povrch posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme bez pokličky 20 minut při teplotě 220 °C.
  • Podáváme se zeleninovou oblohou např. hlávkovým salátem, rajčaty, salátovou okurkou, kukuřicí apod.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]