Dauphinský gratin - Gratin dauphinos
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchyně", s. 275-276, Merkur Praha, 1981)
Suroviny:1 kg brambor2 vejce500 ml mléka1 lžíce smetany 50 g máslačesnek, pepř, muškátový oříšeksůl
Postup přípravy:Brambory oloupeme, osušíme, nakrájíme na tenká kolečka, posypeme solí, pepřem a muškátovým oříškem.Zapékací mísu vytřeme česnekem, vymažeme máslem a rozložíme na ni kolečka brambor.Ušleháme vejce se smetanou a mlékem, brambory zalijeme a nahoru rozhodíme několik oříšků čerstvého másla.Vložíme do středně vyhřáté trouby a dáme zapéci asi po dobu 1,5 hodiny
Poznámka DDK:
Podobným způsobem můžeme připravit další francouzské gratinované pokrmy. např.: "Gratin s hříbky po douvainsku" - kde brambory prokládáme vrstvami hříbků, vrstvu posypeme vždy sýrem, sekanou cibulí a petrželkou a polejeme smetanou a nahoru poklademe oříšky másla.
"Savojský gratin" - kdy brambory prokládáme jen vrstvou sýra a nakonec vše zalijeme vývarem a nahoru přidáme oříšky másla.
ZPĚT do kapitolyHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)