Bramborová drobenina - třesenec
("Bábinčin receptář", Kyjov, Jižní Morava, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 1 kg syrových brambor
  • 200 - 250 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • sůl
  • rostlinný tuk, případně sádlo
  • šunkový salám nebo uzeninu

    Postup přípravy:
  • Syrové brambory oloupeme, nastrouháme a rozložíme na vále volně.
  • Zasypeme moukou, osolíme, a zlehka protřepeme. Nemačkat !
  • Tukem vymažeme pekáč a nadrobno nakrájíme šunkový salám.
  • Do pekáče pak klademe vrstvu brambor posypaných moukou.
  • Zakapeme rozpuštěným tukem a posypeme kostičkami salámu.
  • Vrstvení opakujeme do vypotřebení brambor.
  • Dáme zapéct v rozpálené troubě dočervena.
  • Hotový pokrm posypeme drobně sekanou pažitkou.

    Poznámka DDK:
    Místo šunky můžeme použít kousek kabanosu a špeku nebo přidáme houby dušené na másle a petrželi. Uvedené množství brambor jsem rozložil do tří vrstev brambor. Můžeme také přidat 2 stroužky rozmačkaného česneku a trochu majoránky. Mouku lehce zamícháme přímo v míse, kam nastrouháme brambory a lehce ji vmícháme. Do mísy předložíme trochu mléka, aby brambory nezhnědly. Před pokládáním směsi na plech veškerou vyloučenou tekutinu slijeme. Zapečeme asi za asi 45 minut dozlatova. Takto vylepšený lze pokrm přirovnat velmi dobrému bramboráku s výhodou, že nemusíme stát dlouho u plotny, jak je to nutné při smažení stejného množství bramboráků. Jinou chuťovou variantou je použití vařených brambor při stejném postupu.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]