Colcannon - irské šťouchané brambory se zelím
(Jo-Anne Cox, Elisabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 868, Columbus Praha, 2000, irská kuchyně)
Colcannon - je tradiční selský pokrm irský (ze staroirského "cál ceannan" = bílá hlávka zelí) a Západního Skotska. Je připravován z rozmačkaných brambor, zelí nebo kapusty, případně brokolice, másla, soli a pepře. Může obsahovat další suroviny jako jsou: mléko, smetana, pórek, cibule, pažitka nebo česnek. Další varianty mimo základní suroviny ještě obsahují rozmačkanou vařenou mrkev a vodnici. Za obdobný pokrm můžeme považovat britské "bublání a pištění" ("Bubble and Squeak"). Je to laciný, a proto celoročně oblíbený pokrm, svátečně podávaný s kouskem slaniny nebo se ztracenými vejci položenými nahoře. Stejně je chutný i jako vegetariánská příloha. V tradici irského svátku "Halloween" je zakotveno jeho podávání s uvnitř ukrytým malým penízkem, náprstkem, prstýnkem - to jako milou či nemilou předpověď pro jejich nálezce. V tomto období jsou supermarkety ve Skotsku bohatě zásobeny již hotovou verzí tohoto tradičního pokrmu. Ve skotských oblastech je pokrm znám pod názvem "Rumbledethumps" (Borders) a "Kailkenny" (Aberdeenshire) s tím rozdílem, že tady místo másla používají smetanu.
Suroviny pro 4 osoby:225 g nastrouhaného bílého zelí5 lžic mléka225 g moučných brambor, oloupané, na kostky1 velký nakrájený pórekšpetka mletého muškátového oříšku15 g (1 lžíce) rozpuštěného máslasůl a pepř
Postup přípravy:Nakrouhané zelí vaříme ve vroucí osolené vodě 7-10 minut, pak scedíme a odstavíme.Mezitím v přiměřeném hrnci necháme přejít mléko varem, přidáme brambory a pórek.Zmírníme plamen a necháme vše dusit pod pokličkou 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké.Přisypeme muškátový oříšek a pořádně brambory rozšťoucháme.K bramborům přidáme uvařené a scezené zelí a dobře promícháme.Směs přendáme do předehřáté nádoby, ve které budeme jídlo podávat a lžící uprostřed uděláme důlek.Do důlku vlijeme rozpuštěné máslo a okamžitě podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME